I den dallrande heta sommarvärmen kommer en boskapsskjuts skumpande på Farstanäsets grusväg. Intill hagen har redan en förväntansfull skara samlats. Det är personal från Farsta stadsdelsförvaltning, och från entreprenören Svevia, som ska ansvara för den dagliga skötseln av årets sommarjobbare.

– Vi kommer att vara här en gång om dagen och kolla så att stängslet är helt och se till att de får vatten och salt, och att de mår bra, berättar en av de anställda.

En trio turister och några nyfikna Farstabor har också hittat dit.

– Vi var ute och cyklade runt i naturen och så såg vi det här. Jättekul! säger Pelle Nordin med nyblivna treåringen Leah.

Dagens huvudpersoner – nej, huvudkreateur – får vänta en stund på att presentera sig. Först måste elen till elstängslet kopplas in.

Men sen backas släpet fram till den öppnade grinden och ut far de: De båda korna Rutan och Lotta och deras kalvar Rutger och Lars, som föddes i januari.

Tittut! En av kalvarna tittar nyfiket – eller kanske lite misstänksamt – ut på Mitt i:s fotograf från transportbilen.

Tittut! En av kalvarna tittar nyfiket – eller kanske lite misstänksamt – ut på Mitt i:s fotograf från transportbilen.

Mattias Kamgren

En hotad ras

– Det var en glädjande födsel. Det finns bara 80-90 exemplar kvar av den här rasen. Vi deltar i ett bevarandeprojekt, berättar Inga Birath von Sydow från företaget Naturgruppen.

Bohuskullor heter rasen, som är en variant av fjällko. Det här är andra året som Farsta stadsdelsnämnd har kor på Farstanäset, som en satsning på biologisk mångfald. I fjol var det tre vuxna kossor, men i år blev det alltså ett par kalvar också.

– Vem tycker inte det är gulligt med kalvar? säger Klara Allenmark, landskapsarkitekt på Farsta stadsdelsförvaltning

Så fort de tagit sig ut i hagen springer korna i väg ner mot Magelungen med kalvarna tätt intill sig.

– Jag tror de blir så glada över den här fantastiskt fina hagen. Nu springer de i väg för att utforska lite, sen kommer de tillbaka, säger Inga Birath von Sydow.

På väg ut i sommarhagen för korna Lotta och Rutan, och deras kalvar Lars och Rutger.

På väg ut i sommarhagen för korna Lotta och Rutan, och deras kalvar Lars och Rutger.

Mattias Kamgren

Hoppas på längre vistelse

I år har hagen utökats jämfört med i fjol, till cirka tre hektar, så att betet ska räcka längre. I fjol fick kossorna lämna Farstanäset i förtid då vädret gjorde slut på födan.

Blir det bättre i år är tanken att de kan bli kvar ända till oktober.

Nu kommer det att betas gräs i en hiskelig fart.

– De fyller våmmen, en av de fyra magarna, i åtta timmar och sen idisslar de i tolv timmar. Så de är igång och bearbetar gräset i tjugo timmar – och de bajsar 17 gånger om dagen eller mer, berättar Inga Birath von Sydow.