– Mounkassa! Vår tids Scorsese! Hur är läget?

Stephane Moukassa kan inte gå många steg längs Gula gången utan att bli hejdad. Människor kommer fram och kramar om honom, tar hans hand eller hälsar glatt. Han är Flempans egna filmstjärna.

– Jag har ju vuxit upp här, jag känner många, säger han med ett ödmjukt leende.

För den som inte känner Stephane Mounkassa sedan barnsben är han kanske mer bekant från exempelvis tv-serien "En klass för sig" eller filmen "Säg att du älskar mig", där han spelade huvudrollen Lamin. På senare år har han framför allt varit verksam som regissör och med olika filmprojekt för barn och unga i Huddinge.

Filminspelning Flempan

Filminspelning Flempan

Pernilla Fagerström

Nu är han i Flemingsberg för att spela in sin nya kortfilm "En reflektion av mig". En film om mellanförskap och identitet som bygger på Stephane Mounkassas eget liv. Han regisserar den tillsammans med Stefan Sundin och den utspelar sig i Flemingsberg där han själv växte upp.

– Den handlar om första gången jag träffade min morfar, när han kom hit från Kongo-Brazaville, och hur han påverkade mitt liv på ett positivt sätt. Jag var en ganska vilsen tonåring, jag kände mig ofta annorlunda. Folk sa att jag inte var svensk trots att jag hade bott här hela mitt liv. Sedan sa min morfar att "du är den du vill vara", och det är det jag vill förmedla, det är många ungdomar som går igenom samma sak.

Filmen är på franska, eftersom det var det språk som morfadern och Stephane talade med varandra.

Det är många som kommer fram och hälsar på Stephane Mounkassa. "Han är en bra person", säger Turgay, som får en liten pratstund mellan tagningarna.

Det är många som kommer fram och hälsar på Stephane Mounkassa. "Han är en bra person", säger Turgay, som får en liten pratstund mellan tagningarna.

Pernilla Fagerström

Vill tävla på filmfestivaler

Vi har kommit ner till centrum där en scen ska spelas in. Det är mycket folk i rörelse den här soliga eftermiddagen och en utmaning att se till att ingen kommer in i filmscenen.

Morfadern spelas av Lamine Dieng som tidigare medverkat i filmer som "Vägen ut" och "Tomten är far till alla barnen". För honom var det självklart att medverka när han fick frågan.

– Jag vill stödja en ny generation, det är inte många afrikaner som står bakom kameran, säger Lamine Dieng, som själv kommer från Senegal.

Stephane Mounkassa med skådespelarna Jenovic Luyindula och Lamine Dieng.

Stephane Mounkassa med skådespelarna Jenovic Luyindula och Lamine Dieng.

Pernilla Fagerström

Huvudrollen, som är Stephane som ung, spelas av 17-årige Jenovic Luyindula. Han kom själv hit från Kongo för tre år sedan och har varit med och översatt manuset till franska.

– Stephane bad mig att testa för rollen. Jag är ganska blyg så jag har aldrig tänkt mig att skådespela, men jag tänkte; varför inte? Och det är jätteroligt. Jag har träffat mycket folk och nu känner jag att jag vill hålla på med det mer.

För Stephane Mounkassa väntar nu arbetet med att klippa filmen. Planen är att den ska visas nästa år och att de ska tävla med den på internationella filmfestivaler.

Att filmen spelas in i Flemingsberg är som att sluta en cirkel.

– Flemingsberg och den gemenskapen som finns här har format mig till den jag är. Att få göra en film om det område där jag växte upp betyder allt.