S:t Sigfrids kyrkas vänners kamp för att återfå kontrollen har nu gett resultat. Efter fyra års kamp mot krafter som försökt ta över ägandet av den röda träkyrkan i Aspudden blev ett förlikningsavtal klart i Södertörns tingsrätt i juni. 

Förlikningen innebär att den rysk-ortodoxa församlingen Helige Sergij måste lämna kyrkan senast den 30 juni. Då ska också församlingen ha tömt kyrkan på sina saker, bland annat ryskortodoxa gudstjänstföremål, och ha lämnat tillbaka nycklarna.

– Vi ser fram emot att välkomna tillbaka våra medlemmar och besökare som varit utan kyrkan i fyra år, säger Johan Strindberg, styrelsemedlem i den ideella föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner som har ägt och drivit kyrkan sen 1970.

Får inte hyrespengarna

Helige Sergij fick hyra in sig in S:t Sigfrids kyrka på prov i tre månader våren 2020. När värden inte ville förlänga hyresavtalet bet sig hyresgästen fast. Mitt i har flera gånger berättat om det som sedan följde: En annan hyresgäst, församlingen S:t Stefanus Koinonia, ställde sig på Helige Sergijs sida. Tillsammans försökte de kuppa till sig ägandet av kyrkan.

I flera år struntade Helige Sergij också i att betala hyra och drog på sig en hyresskuld på drygt 183 000 kronor. Därför stämde S:t Sigfrids kyrkas vänner Helige Sergij hösten 2023, med syftet att få in pengarna och få bort hyresgästen.

I förlikningen, som fastslås i en dom, har parterna fått ge och ta.

– Förlikningen innebär att vi inte får de hyror som uteblivit, förutom ett mindre belopp som församlingen deponerat hos länsstyrelsen, berättar Johan Strindberg.

Stor lättnad

Lättnaden är stor hos S:t Sigfrids kyrkas vänner. Inte minst för att Säpo i december 2023 slog fast att Moskvapatriarkatet i Sverige, som församlingen tillhör, går Putins ärenden och är ett säkerhetshot mot Sverige.

Föreningen betonar att det var med Helige Sergijs ledare man hade en konflikt – inte med gudstjänstbesökarna.

– Jag känner med de medlemmar från hyresgästerna som varit ovetande om kuppförsöket. Jag hoppas att de ska hitta en ny plats att samlas på, säger Johan Strindberg.