Kvinnor som flyr från våldsamma, destruktiva relationer har ofta sina barn med sig och är rädda för sina liv, och då måste de få komma till en plats som garanterar ens trygghet menar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Tanken bakom de nya bestämmelserna kring skyddade boenden grundar sig i att regeringen vill se en högre generell nivå på boendena runt om i Sverige. De vill kunna garantera säkerheten både för kvinnor och medföljande barn – något som tidigare varit svårt, enligt Waltersson Grönvall.

Utan tillståndsplikten har vem som helst kunnat starta ett skyddat boende, vilket i vissa fall gjort avkall på säkerheten, menar hon.

– Det finns exempel på fall där kriminella nätverk trasslat sig långt in i den svenska välfärden, där de skyddade boendena blivit en osäker plats. Det här är ett sätt att säkerställa kvaliteten på alla boenden, och samtidigt skydda mot oseriösa aktörer.

Påverkar inte övrig verksamhet

Den nya regleringen ska också säkerställa att barn som följer med får ökade möjligheter att bibehålla ett så normalt liv som möjligt under tiden på det skyddade boendet.

– Innan sågs barnen bara som medföljande, de hade inga egna rättigheter. Nu när de får ett eget biståndsbeslut kan man garantera möjligheten till skolgång, att de får adekvat sjukvård och att de kan utöva fritidsaktiviteter, säger hon.

Camilla Waltersson Grönvall vill inte kommentera fallet med Tensta kvinno- och tjejjours eventuella nedläggning av sitt boende specifikt, men säger att det är viktigt att påpeka att den nya lagstiftningen enbart berör skyddade boenden, och inte kvinnojourers verksamheter i övrigt.

– Kvinnojourerna gör ett fantastiskt jobb, där skyddade boenden är en del, som nu regleras. All övrig, viktig verksamhet som kvinnojourer bedriver kan fortfarande utövas, det är inget som påverkas. Vi ser dock redan att många jourer har utökat sina verksamheter och står redo att skala upp, säger hon.

Hur ser du på larmen om att ett tiotal jourer redan stängt sina skyddade boenden till följd av de nya bestämmelserna?

– Det är svårt för mig att kommentera de enskilda fallen, men jag hoppas att jourer i dialog med kommunen man är verksam i kan se över vad som går att göra. Sedan kommer vi självklart fortsätta följa det här noga, jag ska ha möte med Ivo i närtid och min dörr står alltid öppen för alla som vill stämma av kring det här. Min bild är att många etablerade aktörer är redo att möta kraven, säger hon.