Kustbevakningen jobbar fortfarande med att försöka samla in den diesel som läckte ut i Stavsnäs vinterhamn i helgen. Länsor på platsen ska begränsa spridning av det som finns kvar.

– Vi har skickat upp drönare för att försöka skaffa oss en bättre lägesbild. Det finns inget pågående utsläpp just nu, vad vi kan se. Det syns ett skimmer fortfarande innanför länsorna, och man kan ana lite även utanför, säger Manuel Dahlberg, räddningsledare hos Kustbevakningen. 

På plats i vattnet finns även länsor vars uppgift är att suga upp diesel.

– Några av dessa kommer att bytas ut nu eftersom de är "mätta", de är alltså fulla med diesel, säger Manuel Dahlberg.

Bild från idag. Fortfarande ligger länsor kvar runt sjömacken, där olyckan inträffade.

Bild från idag. Fortfarande ligger länsor kvar runt sjömacken, där olyckan inträffade.

Johan Berglind

Området är inte avstängt för passagerare och båttrafik, men Kustbevakningen uppmanar båtar att sänka farten och hålla avstånd till länsor och färjor som jobbar med utsläppet.

Det var vid 23-tiden i fredagskväll som allmänheten larmade om utsläppet. Kustbevakningen var snabbt på plats och lyckades stoppa läckan, som kom från en dieseltank på Stavsnäs sjömack, som ligger i hamnen.

Misstänkt miljöbrott

Förstärkning från andra stationer kom dit under dagen och till sin hjälp hade de polis och räddningstjänst. 

Enligt Kustbevakningen var det stora mängder som rann ut i vattnet i hela hamnområdet, men hur mycket kan de inte svara på ännu. Delar av dieseln har kunnat plockas upp, och delar av det har hunnit dunsta eftersom diesel är en flyktig produkt.

Bild från idag. Fortfarande ligger länsor kvar runt sjömacken, där olyckan inträffade.

Bild från idag. Fortfarande ligger länsor kvar runt sjömacken, där olyckan inträffade.

Johan Berglind

Under lördagen stängdes delar av Stavsnäs vinterhamn av medan Kustbevakningen arbetade på platsen. 

– Vinden vände till nordlig i lördags därför lade vi ut länsor även längre ut till havs för att hindra spridning till andra öar och landområden. De kommer vi att ta upp idag för de gör ingen nytta längre, säger Manuel Dahlberg.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt miljöbrott, vilket är det vanliga förfarandet vid den här typen av händelser. I nuläget finns ingen misstänkt för utsläppet.

– Det brukar ta lång tid att utreda miljöbrott, säger Ola Österling, presstalesperson hos polisen.

Ellen Norrgård, vd hos Värmdö hamnar AB.

Ellen Norrgård, vd hos Värmdö hamnar AB.

Magnus Jonsson Szatek/Värmdö kommun

Passagerar- och godstrafiken till och från Stavsnäs påverkas inte av olyckan, inte heller gästhamnen har behövt stängas.

– Vår verksamhet pågår som vanligt. Utsläppet skedde hos sjömacken, inte på vår fastighet. Det enda är att man inte kan tanka sin båt i Stavsnäs just nu, säger Ellen Norrgård, vd på Värmdö kommuns bolag Värmdö hamnar AB, som äger stora delar av Stavsnäs vinterhamn.

– Det är alltid olyckligt när något sådant här händer, för miljön och alla inblandade. Vi ser över våra egna rutiner nu för att kunna vara än mer behjälpliga vid olyckor av det här slaget, tillägger hon.

Länsorna kommer att ligga kvar minst till imorgon, tisdag, kanske längre beroende på hur läget är då, enligt Manuel Dahlberg.

– Det här är en mycket beklaglig olyckshändelse. Vi kommer på alla sätt vi kan hjälpa till att begränsa skadorna och se till att det inte händer i framtiden. Vi på Stavsnäs sjömack tar miljöfrågor på största allvar, säger Bill von Post, som driver sjömacken i Stavsnäs vinterhamn.