– Kom så får du smaka på något jag inte tror att du har smakat på förut.

Ett stort träd står i utkanten av tomten och dignar av mörka söta bär, så många att Viveqa Norrby knappt hinner använda alla innan de trillar av. Mullbär syns inte ofta i svenska trädgårdar men är desto vanligare i Spanien. Efter sina 22 år i landet längtar Viveqa Norrby dit en hel del.

– Men när jag är i trädgården känns det nästan som att jag är tillbaka.

Trädgården hon pratar om sitter ihop med La Taperia, restaurangen i Tyresö Strand som Viveqa Norrby driver sedan fyra år tillbaka. Här serverar hon bland annat tapas, burgare och drinkar på kvällstid nästan hela året.

Och på sommaren kan det, till gästernas förvåning, springa ut en kock mitt under middagsserveringen och plocka en gurka. Myntan i mojiton plockas bara några meter från bordet.

– Mer närodlat än så blir det inte, säger Ronnie Widmark, Viveqa Norrbys partner.

Som utbildad trädgårdsmästare är han ansvarig för skötseln av odlingarna på sin fritid. Innan de bestämde sig för att öppna restaurang i hans hus bestod den nu prunkande trädgården främst av en gräsmatta med anlagda blomrabatter.

Brysselkål till jul

Nu är majoriteten av de grönsaker som används under säsongen egenodlade och under våren kan de driva upp så många som 2500 plantor. Just nu växer det kålrabbi, selleri, tomater, timjan, päron och sallad. I ett land på några meter har de nyss dragit upp 15 kilo potatis som användes för att göra potatissallad.

Stora dillkronor väntar på att plockas till kräftskivan och bredvid står brysselkålen. Lagom till julbordet är den färdig för skörd.

– Plånboken blir inte full av det direkt, men mitt hjärta fylls då jag älskar att hålla på med det här, säger Ronnie Widmark.

Det händer att gäster vill ha en visning av trädgården när de får höra att restaurangens grönsaker är egenodlade.

Det händer att gäster vill ha en visning av trädgården när de får höra att restaurangens grönsaker är egenodlade.

Maja Johansson

Odlingen är ekologisk vilket medför sina problem, bland annat kållarver och rådjur. Paret kan aldrig vara helt säkra på hur stor skörd det ska bli, därför får Viveqa Norrby anpassa det hon lagar efter vad som finns i landen. Just nu försöker hon lista ut fler användningsområden för de enorma gurkorna som mognar i rasande fart.

Vinprovningar i höst

Även om restaurangen funnits i fyra år upplever de att många Tyresöbor inte vet om att den finns.

– Jag har pratat med personer som åker förbi minst två gånger varje dag och de har ingen aning om att det ligger en restaurang här, säger Viveqa Norrby.

Trots det funderar hon på att återigen börja servera luncher framöver, men än ligger det i framtiden. Till hösten hoppas de kunna erbjuda vinprovningar och sedan är det dags att planera nästa års odlingar.

I ett av växthusen trängs tomater och gurkor med selleri, inte en millimeter är tom.

I ett av växthusen trängs tomater och gurkor med selleri, inte en millimeter är tom.

Maja Johansson

– Vi kan nog maximera det utrymme vi har och för varje år som går lär vi oss vad som funkar och inte, säger Ronnie Widmark.

– Jag måste hinna använda det också, säger Viveqa Norrby och blänger på gurkorna.