Fariba Esfandiari gick på semester i samma veva som strejken blåstes av i slutet på juni.

När hon kom tillbaka efter tre veckors ledighet hade kön med patienter, som avbokats under konflikten, växt.

– Nu har vi 90 hjärtpatienter i kö på nukleärmedicin där jag jobbar. Om man utsätter personal och patienter för strejk så bör man inte ge sig förrän åtminstone hälften av kraven är uppfyllda. Det är väldigt få som gynnats av det här. Jag har fortfarande 40 timmars arbetsvecka, säger hon.

Vårdförbundets viktigaste krav var en arbetstidsförkortning till 37 timmar. Nu blev det bara de som jobbar natt som fick kortare arbetsveckor.

Att beta av köer samtidigt som personalen ska ha semester är svårt:

– Vi har varit hälften så många på avdelningen, och fått jobba hårt, säger Fariba Esfandiari.

Bättre på akuten

Akutmottagningarna brukar annars vara de som har det värst under sommaren.

Men de har inte drabbats av samma efterdyningar av strejken, och i år har det varit riktigt drägligt, enligt Jonas Lindberg (V), regionråd och sjuksköterska, som brukar jobba extra på Södersjukhuset om somrarna.

– Sös är en bra termostat på vården, och i år har det varit betydligt bättre än tidigare år trots samma inflöde av patienter, säger han.

Tillgången på vårdplatser har varit god, och samarbetet med geriatrik och andra vårdnivåer har fungerat bra, enligt honom.

– Och så har bemanningen bestått av egen personal, och inte inhyrd, vilket skapar ett lugn. I år har det varit roligt att jobba!

"Hanterbart"

Annat var det 2022, "värsta sommaren någonsin" enligt Lindberg. Sedan dess är det en ny majoritet, bestående av S, C och MP med stöd av V, som styr regionen.

– Vi ska nog vara försiktiga med att ta åt oss äran. Fast utan de två miljarder som skjutits till, och skattehöjningen, så hade nog sjukhusen tvingats varsla, säger han.

Enligt regionens chefläkare Johan Bratt är läget inom vården "stabilt och hanterbart".

– Trycket har ökat lite i och med att allt fler återvänder från semestrarna, men vårdgivarna har en god samverkan och kan avlasta varandra, säger han i ett uttalande.