I maj 2024 gick en man, till synes oprovocerat, till attack med kniv mot en kvinna i Järfälla. Enligt åtalet ska de inte ha haft någon tidigare relation, utan möttes på ett hotell. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård för mordförsök.

Av utredningen framgår det att kvinnan och den dömde mannen vistats i samma hotellrum i Järfälla, utan att ha känt varandra sedan tidigare.

– Det som framgår av domen är att de bodde på samma lägenhetshotell, och det jag kan säga att de hade träffats en kort tid innan den här gärningen, säger Johanna Stigsson, åklagare i målet.

Efter en kort dispyt ska de ha lämnat rummet, samtidigt som den dömde mannen, enligt domen, ska ha sagt att han ville döda kvinnan.

Flera skador

Ute på parkeringen högg den dömde mannen målsäganden flera gånger med en kniv i överkroppen. Innan gärningen ska den dömde mannen även ha försökt sticka kniven i sin egen mage men avbrutit handlingen.

– Jag kan säga är att i vart fall en av skadorna var livsfarlig, säger Johanna Stigsson.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet ska mannen ha haft en nedsatt förmåga att inse gärningens innebörd.

Döms

Mannens inställning är att han anser sig oskyldig till mordförsök, eftersom han inte ska haft uppsåt. Däremot erkänner han grov misshandel och ringa narkotikabrott.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, det vill säga att domstolen beslutar om utskrivning och permissioner. Dessutom tillkommer ett skadestånd till den målsägande kvinnan på cirka en kvarts miljon kronor.

– Tingsrätten har satt ett straffvärde på tio år. Men I det här fallet har man kommit fram till att det ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det är de som skriver det rättspsykiatriska yttrandet som gör den bedömningen, säger Johanna Stigsson.