Strax efter klockan 18.30 den 26 mars gick brandlarmet på rum 414 på hotellet i Kungens kurva. De två personer, en man och en kvinna, som arbetade i receptionen begav sig omedelbart dit.

Den manlige receptionisten öppnade dörren till hotellrummet för att se om någon behövde hjälp. Han möttes då av mycket rök och såg att det brann inne i rummet. Han skulle precis stänga dörren när han fick ett slag med en sax mot ena ögat.

Han försökte vända sig om men då försökte den nu dömde mannen knuffa in honom i det brinnande rummet. Han höll sig i väggen samtidigt som han fick ta emot knytnävsslag mot ryggen och axlarna. Han lyckades dock stänga dörren och skrek att han behövde hjälp.

Den nu dömde mannen som är i 30-årsålden hade bott på hotellet sedan förra hösten, genom socialtjänsten från en annan kommun. Samma dag som branden utbröt hade han fått besked om att ha skulle flytta till ett boende.

Enligt vittnesuppgifterna uppträdde han mycket aggressivt vid branden. Han sprang efter den kvinnliga receptionisten med en sparkcykel och han försökte kasta den manlige receptionisten ner i trapphuset.

Döms till vård

Brandorsaken har inte kunnat klarläggas genom teknisk bevisning. Det står dock klart att den startade på det aktuella hotellrummet och tillsammans med mannens aggressiva beteende anser tingsrätten att det är utom tvivel att det är han som har anlagt banden. Det fanns också stor spridningsrisk och fara för andra människors liv. Han döms därför för grov mordband.

Den dömde mannen har själv sagt i polisförhör att branden orsakades av cigarettrökning.

Tingsrätten anser också att det är bevisat att mannnen försökte döda receptionisten och dömer honom för försök till mord. Han döms även för försök till misshandel av den kvinnliga receptionisten.

Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att mannen vid tillfället led av en psykossjukdom. Risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag bedöms vara hög. Mannen döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.