Antalet barn i förskoleåldern minskar i Stockholms stad. Bara i Hägersten-Älvsjö står 28 förskoleavdelningar tomma. Dessutom finns det lediga platser i förskolorna. Då är det olämpligt att säga ja till en privat aktör som vill etablera en förskola i stadsdelen. Det anser det rödgröna styret, som nyligen stoppat etableringen.

– Vi vill inte ha en överetablering som tvingar oss att stänga populära kommunala förskolor samtidigt som privata öppnar. Det får negativa konsekvenser för barnen om vi måste lägga pengar på tomma lokaler i stället för på dem, säger förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson (V).

Fler barn på sikt

Beslutet är kontroversiellt. Förskoleförvaltningens utredning visar att företaget Kunskapförsskolan Koncept AB uppfyller skollagens alla krav. Därför föreslog förvaltningen att politikerna i förskolenämnden skulle rösta ja till etableringen när frågan var uppe i nämnden i juni.

Men den rödgröna majoriteten tyckte att utredningen hade brister. Förvaltningen fick uppdraget att göra om den, och lägga större vikt vid vilka negativa följder etableringen skulle få för andra förskolor i stadsdelen. Det gjorde förvaltningen och återkom med en uppdaterad utredning till förskolenämndens första höstmöte.

Slutsatsen var att det inte går att visa att förskolans etablering skulle påverka stadsdelen negativt på längre sikt. Barnunderlaget viker visserligen 2024–2025 men 2026–2033 blir det en ökning igen från 507 till 722 barn, enligt prognoserna. Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning har heller inte kunnat visa vilka förskolor som skulle kunna tvingas läggas ner på grund av etableringen eller hur den skulle motverka en kostnadseffektiv skolorganisation, skriver förvaltningen.

Kritik från oppositionen

Förvaltningen föreslog återigen att förskolan skulle godkännas, men det rödgröna styret röstade nej. Den privata förskolans etablering skulle få negativa följder här och nu, menar Alexandra Mattsson.

– Vi menar att vi har stöd i skollagen där det står att man kan neka etableringen om det innebär påtagliga negativa följder för barnen, säger hon.

Samtidigt menar borgarrådet att "det är dags att utmana den fria etableringsrätten". För detta får hon kritik från den samlade oppositionen, som alla förordar förvaltningens förslag. Kommunens uppgift är att göra en rättssäker tillståndsgivning enligt skollagen, menar Åsa Nilsson Söderström (L), vice ordförande i förskolenämnden.

– Att den rödgröna majoriteten använder stadens myndighetsutövning i politiskt syfte är synnerligen olämpligt. Kommunens uppgift är att tillämpa lagen, inte utmana den, säger hon i ett pressmeddelande.

Åsa Nilsson Söderström (L), vice ordförande i förskolenämnden.

Åsa Nilsson Söderström (L), vice ordförande i förskolenämnden.

David Lagerlöf

Företaget tänker överklaga till förvaltningsrätten.

"Tjänstemännen har gjort en ingående prövning av om förutsättningarna för godkännande i 2 kap. 5 § skollagen är uppfyllda. Förvaltningen anser att samtliga krav för godkännande är uppfyllda. Vår syn är att förslaget är väl berett och speglar gällande rätt. Det är anmärkningsvärt att majoriteten i nämnden – i ett ärende som så tydligt avser myndighetsutövning – går emot tjänstemännens förslag. Vi avser att överklaga beslutet", skriver Torbjörn Carlbom, kommunikatör vid Norlandia förskolor, till Mitt i.