Att få bo permanent på en båt vid stadens kajer är få förunnat. I dagsläget tillåter stadens bolag Stockholms hamnar enbart båtboende på Söder Mälarstrand där 25 sådana kajplatser finns.

– Här finns vatten och avlopp vid varje kajplats samt avfallsanläggning med källsortering och brevlådor, säger Ingrid Hansson vid Stockholms hamnar.

På Söder Mälarstrand finns 25 platser där man får ha en båt som permanent boende med avlopp och vatten vid kajplatsen.

På Söder Mälarstrand finns 25 platser där man får ha en båt som permanent boende med avlopp och vatten vid kajplatsen.

Sacharias Källdén

Men 25 platser där det går att skriva sig på en båt är på tok för lite för Stockholm. Det menar Moderaterna som skrivit en motion till kommunfullmäktige.

– Husbåtar – vilken grej! utbrister Dennis Wedin spontant när Mitt i ringer upp.

– Vi är den vackraste vattenstaden i världen och då ska vi givetvis ha den här möjligheten.

Han menar att fler båtbostäder vore ett fint komplement till kajerna och skulle få fler människor att röra sig vid vattnet under flera timmar av dygnet.

Ny gästhamn

– Norr Mälarstrand är logiskt att börja med eftersom det nog inte är omöjligt att några redan bor på sina båtar här.

Just nu pågår ett arbete med att renovera kajen på Norr Mälarstrand vid stadshuset. Dessutom finns planer på att utveckla kajen vid bensinstationen, bland annat genom en ny gästhamn.

I samband med det tycker Moderaterna att Stockholms hamnar ska dra kommunalt vatten och avlopp till båtplatserna närmast stadshuset.

Det bör också utredas vilka andra platser som kan vara aktuella menar Dennis Wedin som nämner Norra Hammarbyhamnen som en möjlig plats.

Skeptiska till avlopp

Stockholms hamnar är dock skeptiska till att föra in avlopp och vatten i samband med den pågående renoveringen.

– Den har ett helt annat syfte och en snäv budget och tidsram, säger Ingrid Hansson.

Hon avfärdar däremot inte frågan om fler husbåtar i stort.

– Vi tar gärna del av alla tankar och förslag.

Hoppas ändå

Dennis Wedin tycker trots allt att man bör se över om det går att få in vatten och avlopp på Norr Mälarstrand även om det sker efter det att kajen är färdigrenoverad senare i år.

Varför arbetade ni inte för det här när ni satt vid makten?

– Det man fokuserat på är lyftet för Norr Mälarstrand på andra sätt, genom en gästhamn till exempel. Nu har vi tittat på vad man kan komplettera med och vi tycker att husbåtar är ett bra sätt att stärka Norr Mälarstrand ytterligare.