Det finns gott om outlets där man kan fynda bland osålda produkter från kända sport- och modevarumärken. Men utförsäljning av handsydda kläder för mellan 10 och 20 000 kronor plagget är desto ovanligare.

Den 6 och 7 september går en av stapeln på A House i gamla Arkitekturskolan på Östermalmsgatan. Enligt arrangörerna blir det något i hästväg.

– Vi har tusentals plagg i absolut premium-kvalitet som vi kommer att sälja med 40-75 procents rabatt. Det är den största riktiga lyxoutleten som arrangerats i Sverige, säger Erik Mannby.

Östermalmsbaserade Pete & Harry består av Fredrik af Klercker och Erik Mannby (till höger). Här i företagets tidigare lokal på Linnégatan.

Östermalmsbaserade Pete & Harry består av Fredrik af Klercker och Erik Mannby (till höger). Här i företagets tidigare lokal på Linnégatan.

Pekka Pääkkö/Arkivbild

Från second hand till outlet

Det kommer att finnas kostymer, skjortor och kashmirtröjor, och bland varumärkena syns italienska Corneliani och Belvest.

– Det är helt handsydda plagg, ett otroligt hantverk. Sådana kläder brukar man inte se på outlet.

Till vardags är Erik Mannby, tillsammans med Fredrik af Klercker, en del av Östermalmsföretaget Pete & Harry som säljer exklusiv second hand i sin webbshop och fysiska butik på Styrmansgatan.

Att jobba med outlets är en naturlig förlängning av detta, menar han.

– Hållbarhet är en viktig del av vårt företag, och utförsäljningar är ett sätt att ta vara på kläder som blivit producerade men inte sålda.

Vad tror du kommer att sälja bra?

– Höst och vinterplagg kommer nog att vara väldigt eftertraktade. Vi vet sedan tidigare att bland annat stickade tröjor är väldigt populära.

När det gäller trender säger Erik Mannby att lite mer avslappnade kläder har varit populära den senaste tiden, liksom blandningar av klassiskt och casual.

– Westerntrenden verkar också hålla i sig, där man kan se män bära kostym med westernbälte och boots.

Snygg utan förmögenhet

Erik Mannby menar att de senaste årens svängningar har haft en tydlig påverkan på våra konsumtionsmönster.

– Det är mer kvalitet före kvantitet, bra deals, second hand och mer tidlösa plagg. Många vill fortfarande ha en snygg garderob, men utan att spendera en förmögenhet.