Färre försäljningar och fallande priset har präglat bostadsmarknaden under ett par år.

Men nu tycks molnen lätta lite. I Solna har fler bostäder sålts den här sommaren jämfört med förra, visar siffror från Mäklarstatistik.

Mike Chammas, mäklare hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Solna, tror på fortsatt fart med viss draghjälp från det senaste räntebeskedet.

– Det finns köpare som tänker att priserna kommer att gå upp och därför vill slå till. Sedan ökar utbudet generellt i augusti och september.

Lägre priser

En sak som inte riktigt hängt med är bostadspriserna. Siffror från Mäklarstatistik visar att kvadratmeterpriset i Solna ligger lägre i år jämfört med i fjol.

Och där tror Mike Chammas på begränsad effekt av Riksbankens besked om att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter.

– Så fort det kommer en positiv nyhet räknar säljare med att få mer pengar för sina lägenheter. Men det är inte alls säkert. 0,25 procentenheter påverkar inte ekonomin särskilt mycket i ett hushåll, om de inte har lån på tio miljoner eller mer.

När det gäller priser handlar mycket om omständigheter, säger Mike Chammas. Han kallar det en "kedjeeffekt".

– Jag kan ha två, tre visningar för spekulanter som inte vågar köpa eftersom de inte sålt först. Då kan säljaren behöva acceptera ett lägre pris. På ett identiskt objekt kan det veckan därpå bli budgivning mellan flera familjer för att de har sålt sina bostäder. Vad priset landar på hamnar mycket om vad det är för köpare som är där och då.

Dumpar priser

En annan sak som sinkar priserna är nyproduktion, något Solna har gott om. Enligt en rapport från SBAB tar nybyggda lägenheter dubbelt så lång tid att sälja jämfört med för ett par år sedan. Andelen prissänkta nya bostäder låg i december 2023 på nio procent, mot sex procent året innan.

Även i Solna märks viss stress i projekten, tycker Mike Chammas.

– Byggherrarna droppar sina priser, det ser vi i Järvastaden till exempel. Det kan vara lite surt för kunder som köpt en lägenhet för sex miljoner när en identisk går för 5,2 ett år senare, men byggherrarna är ju bolag, de behöver sälja.

Läget är besvärligt, instämmer byggherren JM.

"Trots att behovet av bostäder är fortsatt stort har inbromsningen i ekonomin haft en stor inverkan på bostadsmarknaden, med försvagad köpkraft hos konsumenterna till följd av hög inflation och höga marknadsräntor", skriver Jennie Öberg, projektledare för JM Bostad i region Stockholm, i ett mejl.

"I Järvastaden har JM valt att justera prisbilden efter rådande marknadsläge i brf Strandviolen. Justeringen gäller främst bostäder som är eller kommer att vara färdigställda inom kort".

Hon vill betona att den enskilda bostadsrättsföreningen inte drabbas av sänkningen.

Eva Torberger, vice vd på Skanska, anser att de säljer i "bra takt" i sitt nyproduktionsprojekt i Järvastaden, men beskriver samtidigt ett "utmanande marknadsläge":

– Vid behov kan vi använda oss av säljinsatser i projekt och i enstaka fall kan det handla om justeringar av priser.

"Månadskostnader viktigast"

Räntegaranti, med löfte om samma avgift i ett antal år, är ett annat exempel på lockbete som används av bland annat JM i Järvastaden och Nordr i Haga Norra.

Mike Chammas märker ett skifte i hur bostadsköpare prioriterar när det gäller kostnader. När räntorna var låga, runt 1–1,5 procent, låg fokus på köpesumman. I dag är spekulanter mer känsliga mot höga avgifter.

– Det är månadskostnaderna man tänker på mest. När en nyproduktionsförening behövt höja sina avgifter med 25–50 procent reflekteras det självklart i bostadens värde.