– Det är väldigt kul att två Lidingöbor har tagit guldmedalj i OS. Jonatan Hellvig och Sarah Sjöström har imponerande idrottskarriärer så det var inte helt oväntat, men fantastiskt roligt, säger Staffan Strömbäck (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tillsammans med David Åhman vann Jonatan Hellvig överlägset finalen mot den tyska duon Nils Ehlers och Clemens Wickler, och säkrade därmed Sveriges fjärde guld i OS. Men de var inte ensamma om lokalt guld – Sarah Sjöström briljerade och kammade hem guldmedaljer i både 50 och 100 meter frisim. Nu hoppas Staffan Strömbäck att Lidingöborna ska inspireras av stjärnorna.

– Jag hoppas att många, framför allt ungdomar, får inspiration och känner sig motiverade att börja med både simning och beachvolleyboll. Det är extra roligt att de får medaljerna just när vi anlägger både en ny simhall och beachvolleyplan på Lidingö.

Ordentligt firande

Lidingö stad har gratulerat stjärnorna på sin hemsida, och är nu i full gång med att ordna ett ordentligt firande – så snart idrottsstjärnorna får en lucka i sina scheman.

– Vi vill absolut fira så mycket vi bara kan, men både Sjöström och Hellvig har otroligt späckade program och vi har full respekt för att firandet får äga rum när det passar. 

Är du förvånad över att det är just Lidingöbor som tar hem guldet?

– Både Sarah Sjöström och Jonatan Hellvig har fantastiska idrottskarriärer, och det är jätteroligt att de bor på ön. Men jag tror att deras framgångar snarare har att göra med dem som personer, än att de är just Lidingöbor.