– För att få stopp på nedskärningarna som de kallar volymanpassningar.

Det säger Katrin Nörthen, ordförande för Sveriges lärare Vaxholm som svar på frågan varför man håller manifestationen på Lägret.

Protestmötet hölls i måndags 3/6, efter denna tidnings pressläggning, med ett demonstrationståg längs Hamngatan och tal.

– Nedskärningarna leder till att lärare i låg- och mellanstadiet får alldeles för många elever i varje grupp, säger Katrin Nörthen.

– Även i förskolan är det redan alldeles för stora barngrupper.

Större klasser

Frågan om lärarbantningarna har bubblat i Vaxholm ända sedan i vintras. I mitten av maj kunde Mitt i berätta om att Söderfjärdsskolan till hösten planerar slå ihop de två tvåorna och bilda en jätteklass på 33 elever.

”Angående manifestationen så är det ju ett tecken på att det finns stort engagemang för utbildningsfrågor och att den svåra demografiska situation vi och andra kommuner sitter i berör” skriver André Wallin, utbildningschef i mail till Mitt i.

Han hänvisar till tidigare uppgifter från kommunen om att 13 medarbetare inom grundskolan och sju medarbetare inom förskolan som riskerat att drabbas av arbetsbrist.

André Wallin, utbildningschef i Vaxholms stad.

André Wallin, utbildningschef i Vaxholms stad.

Vaxholms stad

”Av dessa har tre valt att säga upp sig i förtid, sju har omplacerats till annat arbete inom Vaxholms stad och tio medarbetare har fått en uppsägning som träder i kraft augusti 2024” skriver han.

Olika siffror

Enligt kommunen beror bantningarna på minskat antal barn – 310 färre barn i för- och grundskoleåldern under åren 2020 – 2025 enligt Vaxholms stads prognos.

Katrin Nörthen håller inte med:

– Det beror på vilka siffror man tittar på. Det är inte verifierat, men det ser ut som att det bara är en elev färre nästa läsår i hela kommunen. Det är en väldig skillnad.

– Det är lite vajsing på siffrorna eller så har vi missförstått.

– Jag kan inte kommentera vad hon har för siffror men vi har varit transparenta med hur elevutvecklingen ser ut i Vaxholm, säger André Wallin.

Både lärare, vårdnadshavare och barn väntas komma till Lägret och sedan tåga Hamngatan ner. Kanske ett par hundra, kanske fler eftersom drygt 460 hittills skrivit under namninsamlingen mot lärarbantningarna.

”Behövs miljoner”

Från kommunen har man hörsammat en del av kritiken vilket lett till att skolan ska förstärkas med motsvarande tre lärartjänster, varav 1,5 till Söderfjärdsskolan.

– Man har gjort en tilläggsbudget men det räcker inte, det behövs miljontals kronor.

– Det är för att stoppa en hälsovådlig arbetsmiljö, säger Katrin Nörthen.

– Man har lovat bibehållen lärartäthet. Men det kommer man inte att uppnå, säger Hanna Lundeborn, vars son riskerat att hamna i en av de nya större klasserna.

– Man har skapat ett sjukt system där kostnaderna kan skena, men man är inte beredd skjuta till medel.

– Vi säger ”ni kanske ser siffror, men vi ser barnen”.

Vaxholms nya jätteklasser: 33 elever

”Ingen besparing” sa Vaxholms stad i vintras när man skulle banta lärarkåren. Nu visar det sig att klasser på Söderfjärdsskolan ska bli betydligt större, vilket fått föräldrar att reagera.

– Det var en chock. Jag höll på att trilla av stolen, säger Tobias Frelsøy, pappa till Wilgot som går i andra klass på Söderfjärdsskolan.

– Jag fick besked i går (läs: 23/4) att de slår ihop de två tvåorna inför nästa läsår, så att det blir 33 elever i klassen.

Det kan jämföras med rikssnittet* 20,5 elever i landets grundskoleklasser. Söderfjärdsskolan är dessutom den enda skolan i Vaxholm som inför jätteklasser – tre stycken med vardera 33 elever.

”Bättre och lite billigare”

– Vi tror att det här är ett sätt att få bättre kvalité. Små klasser ger inte tillgång till bra skolledning och god bemanning, säger André Wallin, chef för skolförvaltningen i Vaxholms stad.

I Tobias son Wilgots nya klass blir bemanningen i höst, enligt kommunen, en mentor (100%), en lärare med specialpedagogisk kompetens på deltid (ca 30-40%) samt två heltid resurser kopplade till klassen.

– Det blir lite billigare, men vi tror att det gynnar alla elever och de vuxna. Skolledningen har försökt hitta den bästa lösningen utifrån det givna läget, säger André Wallin.

Det givna läget är att Söderfjärdsskolan ännu inte fått ”balans mellan budget och ekonomiskt utfall”.

Föräldrar: Vaxholm sparar in på barnen

Hanna Lundeborn, mamma till Harald som går i den andra tvåan som ska slås ihop, är mycket kritisk. Hon anser att samtliga partier i styret i Vaxholm brutit sina vallöften om skolan, att jätteklasserna riskerar att ge sämre stöd till barn med särskilda behov och att minskningen av lärarkåren för att möta det minskade elevunderlaget döljer att det egentligen är besparingar.

– De kallar det volymanpassningar, men man höjer inte grundbeloppen som i andra kommuner och har en lokalhyresmodell som dränerar skolorna på pengar, säger hon. 

I Tobias Frelsøy sons fall innebar lärarbantningen att hans behöriga lärare blev uppsagd redan i januari med beskedet att hon kunde jobba vårterminen ut. I stället slutade hon redan i mars. Sedan dess har Wilgots klass i stället haft en vikarie.

Hur tycker du att kommunen skött detta?

– Under all kritik. Man har inget barnperspektiv utan ser det bara i pengar. Och självklart är det en besparing. De ökar lokalkostnaderna, men äger själva lokalerna.

Sedan några månader pågår en namninsamling på nätet för att övertala kommunen att skjuta till mer pengar till skolan och förändra upplägget som gör det dyrare för de kommunala skolorna att ha stora lokaler när elevantalen minskar. Namninsamlingen har fått ihop fler än 300 namn (6/5) och ska lämnas över till kommunen i början av juni.

Är lokalhyresmodellen för skolorna rättvis?

– Ja, utifrån att den är baserad på antal kvadratmeter, men just nu är det diskussion om den ska utformas på ett annat sätt, säger André Wallin.

Man har inget barnperspektiv utan ser det bara i pengar.

Så stora var 3:e klasserna i snitt* 2023

Vaxholm: 19,6 elever

Danderyd: 21,8 elever

Stockholm: 22,7 elever 

Täby: 22,8 elever

Vallentuna: 23,2 elever

Österåker: 24,4 elever

Riket: 20,5 elever

*Informationen är från oktober 2023, men ingår inte i Skolverket officiella statistik. Enligt myndigheten är skälet att det saknas en entydig definition av vad som är en klass vilket gör siffrorna mindre tillförlitliga.

Uppgifterna gäller årskurs 3 i grundskolan och omfattar både kommunala och enskilda skolor.

Källa: Skolverket 

Lärartätheten varierar

Danderyd: 12,3

Vaxholm: 13,3

Österåker: 14,0

Vallentuna: 14,3

Täby: 14,4

Stockholms län: 13,2

Riket: 12,0

Siffrorna är genomsnittligt antal elever per lärare (heltidstjänster) läsåret 2023/24. 

Källa: Skolverket

Kommentarer från namninsamlingen

”Det är redan för få lärare och lärarresurser och för stora klasser. Det är idag svårt för barnen att få arbetsro, och svårt för lärarna att hinna hjälpa alla barn. Att göra nedskärningar i skolan är att ytterligare försämra barnens möjligheter att lyckas i skolan”.

”Jag är djupt oroad av hur styret i Vaxholm missköter skolomsorgen. Det krävs en ordentlig ändring nu”.

”Arbetar i skolan i Vaxholm och ser hur hårt det drabbar elever och personal”

”Vi behöver satsa MERA på barn och unga. Med egen erfarenhet av hemmasittare vet jag att skolorna behöver mycket mer resurser.”

”Barnen är vår framtid. Otroligt viktigt att det inte blir nedskärningar för elever i behov av särskilt stöd och säkerhetställa en skola för alla. Oroad för nedskärning gällande lärar-täthet och specialpedagoger/speciallärare”.

”Låt inte barnen komma i kläm. Spara in på något annat! Barnen är vår framtid 💕”.

Källa: Stoppa nedskärningarna i Vaxholms skolor! (skrivunder.com)

Klasser i Vaxholm med minst 28 elever höstterminen 2024

Söderfjärdsskolan

Åk 1: 33 (24)

Åk 3: 33 (18)

Åk 4: 33 (23)

Vaxö skola:

Åk 4: 28 (22)

Kronängsskolan (åk 7-9)

Fyra klasser med 28-29 elever, oförändrat jämfört med året innan.

(Motsvarande klass året innan inom parentes), förskoleklasser oräknade.

Varken Resarö eller Rindö skolor har någon klass med fler än 22 elever.

Källa: Vaxholms stad

Protest mot Vaxholms nya jätteklasser

Kommunen: Bättre och lite billigare ✔ Gäller bara en skola ✔ Föräldrar: ”Nedskärning”