Det hela började för ungefär ett år sedan. Kollektivet Livet, som har bar och scen i Stadsgårdsterminalen, fick erbjudande om att köpa hundra lådor långburkar för några kronor styck. De 2 400 burkarna levererades på två EU-pallar.

– Det bara stod där och såg mäktigt ut. Vi lade ut en bild på Instagram och skrev att det var långburkens dag och firade med extrapris på långburkar hela den helgen. Sedan var det inte mycket mer med det, säger Carl-Adam Kjellström vid Kollektivet Livet.

För den som inte vet är en långburk slang för en burk som innehåller minst 50 centiliter vätska, exempelvis öl. Internt fortsatte gänget att skämta om burkarna. De sågs som en motvikt till de trender med suröl, hantverksöl och små glasflaskor med fina etiketter som sköljt över Stockholm sedan många år tillbaka.

Gänget slog fast att långburken borde uppmärksammas igen vid samma datum nästa år. Det blev Långburksfestivalen som går av stapeln 8–9 mars.

10 mars 2023 lade Kollektivet Livet upp den där bilden där de annonserade att det var långburkens dag. På de många burkarna sitter Carl-Adam Kjellström.

10 mars 2023 lade Kollektivet Livet upp den där bilden där de annonserade att det var långburkens dag. På de många burkarna sitter Carl-Adam Kjellström.

Kollektivet Livet

Långburkskroki

Då utlovas tio liveband och en rad aktiviteter – som kast med liten långburk, rundpingis med långburk och beer pong med långburk. Hur alla lekar ska kombineras med burkar är inte helt glasklart.

– Vi har stora lokaler som kan bli lekhall. Om vi hittar någon aktivitet där långburk kan läggas till försöker vi ha med det. Men fokus blir på musiken.

Om långburkskroki får vara med på programmet är inte säkert.

– Vi hade ett samarbete med en nakenmodell, men vi vet inte om det är så smart att kombinera nakenhet och eventuell fylla. Vi får se om det blir av.

– Det är inte världens mest planerade fest, den växer fram organiskt.

Förhoppningen är att festivalen ska bli återkommande och större för varje år.

– Det är en hyllning till ett fint format att konsumera öl på.