Det var i mars som en 27-årig man sköts till döds inne på en restaurang i Fittja. Flera andra gäster samt personal befann sig i också i lokalen.

Nu döms tre personer – en 19-årig man och två 17-åriga pojkar – för mord och tolv fall av grovt olaga hot för att ha avlossat skott inför middagsgäster och personal på restaurangen.

19-åringen döms till fängelse på livstid, den ena 17-åringen döms till fängelse i åtta år och den andra 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i fyra år. Den senare döms också till utvisning på obestämd tid.

Saknar motivbild

Mannen och pojkarna döms mot sitt nekande. Detta trots att varken polisen eller åklagare har kunnat visa på en motivbild för dödsskjutningen.

Däremot talar åklagarens bevisning för att brottet skett i gängmiljö och det är utrett att de tre gärningspersonerna kan knytas till brottet genom bland annat DNA-spår på kläder, skor och vapen som hittades i en klädkasse i en skogsdunge i Slagsta kort efter mordet.

Det får kritik av försvarsadvokat Nina Löwenhielm som företräder 19-åringen. Hon och hennes klient kommer att överklaga domen.

"Tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering framför allt gällande DNA-bevisningen på klädesplagg där det finns DNA från andra personer på plaggen", skriver hon i ett sms till Mitt i.

Utredarna har inte kunnat hitta några kopplingar mellan 27-åringen och gängkriminalitet och det ska inte ha funnits någon särskilt hotbild mot honom.

Guldfärgad automatkarbin som användes vid mordet.

Guldfärgad automatkarbin som användes vid mordet.

Polisens förundersökning

Kritiken: Tidernas kortaste mordutredning

Försvarsadvokat Mark Safaryan företräder 17-åringen som döms till fängelse i åtta år. Han och hans klient kommer att överklaga tingsrättens dom.

– Vi är inte överens med tingsrätten. Min klient har förnekat brott och anser sig inte vara delaktig i mordet, säger han.

17-åringen har under rättegången uttryckt att han blev ombedd att åka till en plats och ta hand om en väska utan att veta om vad den innehöll.

– Han har inte begått brottet tillsammans eller i samförstånd med andra. Det är allmänt känt att kriminella nätverk använder sig av minderåriga i syfte att bland annat undanröja bevisning, säger Mark Safaryan.

Samtidigt riktar Mark Safaryan kritik mot utredningen.

– Det här är tidernas kortaste mordutredning och den har inte varit robust. Jag förstår inte varför man måste ha så bråttom när det finns flertalet frågetecken som måste besvaras, säger han och syftar på att frågan om alternativa gärningsmän inte har utretts tillräckligt.

Inte kunnat knäcka telefonerna

Åklagare Niksa Lucic håller med om att utredningen gått ovanligt fort i förhållande till mål med liknande brottslighet. Det beror dels på att när de misstänkta är så pass unga så har åklagaren en skyldighet att hantera ärendet snabbt, dels att utredarna inte kunnat knäcka de misstänktas telefoner.

Både bra och dåligt, menar Niksa Lucic.

– Det kan annars vara en vanlig sak som komplicerar och förlänger en utredning. Vi har haft en effektiv och bra polisutredning kring skjutningen, säger han.

Att det ska finnas en uppdragsgivare högre upp i ett nätverk är Niksa Lucic övertygad om. Inte minst av vad de dömda personer har berättat under huvudförhandlingen.

– Nackdelen är att vi inte lyckats få fram en tydlig motivbild eller uppdragsgivare. Det kan vara personer som är ännu viktigare att låsa in än de tre unga männen som nu är dömda. Det är alltid otillfredsställande för oss när vi inte kan komma åt dem, säger han.

Tre personer åtalas för mord på restaurang

Tre personer åtalas för mord och tolv mordförsök på en restaurang i Fittja i mars. Men motivet förblir höljt i dunkel.

Den 21 mars öppnade gärningsmän eld i och utanför en restaurang i Fittja i Botkyrka. En 27-årig man sköts ihjäl och flera andra gäster samt personal befann sig i lokalen.

Nu åtalas tre personer – två 17-åriga pojkar och en 19-årig man – för mord och tolv mordförsök.

Samtliga tre misstänkta greps vid en parkbänk i närheten bara timmar efter mordet.

Men varför de tre utpekade gärningspersonerna ska ha mördat 27-åringen är oklart. Även för utredarna.

– Min uppfattning är att det är tydligt att det här har skett i en gängkriminell miljö. Däremot har jag inte kunnat visa någon tydlig motivbild, säger åklagaren Niksa Lucic.

Enligt honom har gärningspersonerna letat upp restaurangen, tagit sig dit tungt beväpnade och flytt därifrån med en färdig flyktplan.

– Karaktären talar för att det rör sig om brottslighet i gängmiljö. Det talar för att det är en uppvisning av det våldskapital som vi typiskt ser i den här typen av miljöer, säger han.

Utredarna har inte kunnat se att den mördade 27-åringen har haft några kopplingar till gängkriminalitet eller att det ska ha funnits något särskilt hotbild mot honom.

Rör det sig om en felskjutning?

– Det är inget jag kan uttala mig om.

Åklagaren: Omfattande bevis

Enligt Niksa Lucic är bevisläget mot de tre personerna gott.

– Dessutom hittades vapen och klädesplagg vilka gärningsmännen tros ha försökt göra sig av med. Enligt min uppfattning finns omfattande teknisk bevisning i form av bland annat DNA-spår som knyter dem till gärningen, säger senior åklagare Niksa Lucic i ett pressmeddelande.

Rättegången startar vid Södertörns tingsrätt på fredag.

Alla tre åtalade nekar till brott.

– Min klient förnekar bestämt. Han förnekar att han överhuvudtaget skulle ha befunnit sig på brottsplatsen. Han kommer under förhandlingen ingående beskriva sina åtaganden den aktuella dagen, säger försvarsadvokat Mark Safaryan som företräder en av de 17-åriga pojkarna.

Polisen på plats vid brottsplatsen dagen efter skjutiningen.

Polisen på plats vid brottsplatsen dagen efter skjutiningen.

Johannes Äng

Tre personer åtalas för mord på restaurang

Sköt mitt bland gästerna ✔ Tolv mordförsök

Fittjabon: "Han sa att jag måste flytta – men jag vill inte"

Ingen av de inblandade i gårdagens dödsskjutning i Fittja ska vara hemmahörande i kommunen. Polis och kommunarbetare är ändå på plats för att skapa trygghet i området hela helgen.

Himlen är grå och det duggar lätt över Fittja. En restaurang i centrala Fittja skulle precis stänga när en man sköts i lokalerna – mitt bland andra middagsgäster. Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen. Han avled senare under natten.

Förutom polisavspärrningarna och skotthålet som har spräckt glaset till entrédörren vittnar också de halvätna matresterna på borden om gårdagens dåd.

Det sköts både inne och utanför lokalen.

Det sköts både inne och utanför lokalen.

Johannes Äng

– Det är hemskt. Men jag känner mig ändå trygg här, säger 57-åriga Fittjabon Naima Morakil.

Hon satt i telefon med en släkting i Libanon när hon såg polisbilarna och hörde helikoptern hovra ovanför området.

– Han sa att jag måste flytta. Men det vill jag inte. Jag har bott här i 34 år, i samma lägenhet, och jag trivs här. Och det är otroligt fint här när sånt inte händer, säger hon.

Tre anhållna

Brottsoffret var en man i 30-årsåldern. På fredagsmorgonen uppgav polis att tre personer gripits och anhållits misstänkta för mord. Samtliga är i tonåren.

– Vi utesluter inte att det ska frihetsberövas fler i den förundersökning som vi nu håller på med, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

Flera polisbilar står i Fittja centrum under torsdagen. Polisen kommer vara extra synlig i området under hela helgen.

Flera polisbilar står i Fittja centrum under torsdagen. Polisen kommer vara extra synlig i området under hela helgen.

Johannes Äng

Enligt uppgifter till Mitt i är varken brottsoffret eller de misstänkta hemmahörande i Botkyrka. Inte ens de sydliga kranskommunerna. Fittja "råkade" bli brottsplatsen och polisen ser därför ingen risk för någon hämnddåd i området.

– Jag tycker personligen att man ska röra sig i området så mycket som möjligt. För att återgå till ett normalläge. Framför allt när vi har många resurser på plats genom kommunen och polisen där man kan ställa frågor man kanske har kopplat till ens farhågor, säger Martin Lazar, kommunpolis vid Botkyrkapolisen.

Botkyrka kommun och polisen arbetar också på platsen under hela helgen. För att fånga upp den oro som kan finnas i området efter en sådan här händelse.

– Inte minst bland ungdomar. De kan vara oroliga för att vistas i sitt centrum och det är en resturang som de kanske brukar äta vid, säger områdessekreterare Elias Vikström.

Hur bemöter man det?

– Genom att lyssna på dem och deras känslor kring det som hänt. I de fall det känns aktuellt också hänvisa vidare till rätt stöd.

Kunden avbokade

Vid elva-tiden på fredagsförmiddagen började polis lätta på delar av avspärrningarna.

Inne i centrumbyggnaden pågår livet som vanligt. Det är aktivitet i både matbutiken och de kringliggande butikerna. Undantaget är en frisörsalong.

Det är Eleni Abrhams salong.

– Jag skulle haft en kund nu på morgonen men hon avbokade. Man är nog rädd för det som har hänt, säger Eleni Abrham.

Bara timmar senare hade restaurangen bytt glas till ytterdörren och öppnat för verksamhet igen.

Det är otroligt fint här när sånt inte händer

Telefonnummer

Har du behov av att prata om händelsen kan du kontakta socialtjänstens samtalsmottagning: 08-530 623 60

BRIS för barn upp till 18 år: tel 116 111 eller chatta dygnet runt via bris.se

Stödcentrum för unga brottsutsatta för dig som blivit utsatt eller bevittnat ett brott och är 10-20 år. Tel: 08-530 610 50

Polisen tar gärna emot tips på telefonnummer 114 14.

Källa: Botkyrka kommun

57-åriga Naima Morakil har bott i samma lägenhet i Fittja i 37 år. Hon är skärrad efter kvällens dåd, men känner inte att det är läge att flytta från Fittja – snarare tvärt om.

57-åriga Naima Morakil har bott i samma lägenhet i Fittja i 37 år. Hon är skärrad efter kvällens dåd, men känner inte att det är läge att flytta från Fittja – snarare tvärt om.

Johannes Äng

Fittjabo efter mordet: ”Han sa att jag måste flytta – men jag vill inte”

En man död efter skjutning på restaurang – tre anhållna