Den 21 mars öppnade gärningsmän eld i och utanför en restaurang i Fittja i Botkyrka. En 27-årig man sköts ihjäl och flera andra gäster samt personal befann sig i lokalen.

Nu åtalas tre personer – två 17-åriga pojkar och en 19-årig man – för mord och tolv mordförsök.

Samtliga tre misstänkta greps vid en parkbänk i närheten bara timmar efter mordet.

Men varför de tre utpekade gärningspersonerna ska ha mördat 27-åringen är oklart. Även för utredarna.

– Min uppfattning är att det är tydligt att det här har skett i en gängkriminell miljö. Däremot har jag inte kunnat visa någon tydlig motivbild, säger åklagaren Niksa Lucic.

Enligt honom har gärningspersonerna letat upp restaurangen, tagit sig dit tungt beväpnade och flytt därifrån med en färdig flyktplan.

– Karaktären talar för att det rör sig om brottslighet i gängmiljö. Det talar för att det är en uppvisning av det våldskapital som vi typiskt ser i den här typen av miljöer, säger han.

Utredarna har inte kunnat se att den mördade 27-åringen har haft några kopplingar till gängkriminalitet eller att det ska ha funnits något särskilt hotbild mot honom.

Rör det sig om en felskjutning?

– Det är inget jag kan uttala mig om.

Åklagaren: Omfattande bevis

Enligt Niksa Lucic är bevisläget mot de tre personerna gott.

– Dessutom hittades vapen och klädesplagg vilka gärningsmännen tros ha försökt göra sig av med. Enligt min uppfattning finns omfattande teknisk bevisning i form av bland annat DNA-spår som knyter dem till gärningen, säger senior åklagare Niksa Lucic i ett pressmeddelande.

Rättegången startar vid Södertörns tingsrätt på fredag.

Alla tre åtalade nekar till brott.

– Min klient förnekar bestämt. Han förnekar att han överhuvudtaget skulle ha befunnit sig på brottsplatsen. Han kommer under förhandlingen ingående beskriva sina åtaganden den aktuella dagen, säger försvarsadvokat Mark Safaryan som företräder en av de 17-åriga pojkarna.