Botkyrka konsthall blir bio

Konsthallens kuratorer Mini Davarasl och Anneli Bäckman ville visa film. Men en film blev snabbt en till, och en till. Och en till...

Så i slutet av oktober förvandlas Botkyrka konsthall till en biograf – och lite till.

Ett tiotal filmer visas med temat tystnader, förlust och förtryck. Och om kraften i omhändertagande och behovet av att skapa gemensamma platser.

– Tematiken som den första filmen hade startade en lavin av andra filmer och det blev snabbt många fler som vi kände var viktiga att visa, säger Mini Davarasl.

Botkyrka konsthall har tidigare visat olika filmer inom ramen för andra utställningar. Men då i kombination med en staty, en tavla eller något annat. Aldrig tidigare har man vigt hela hallen åt film.

Förhoppningen är att film som konstnärligt medium ska sänka tröskeln för personer som vanligtvis inte besöker konsthallen att få upp ögonen för så väl konsthallen som konst över huvudtaget.

– Film är ett universellt medium som jag tror många kan känna igen sig i. Det är ett fint sätt att tillgängliggöra det här konstutrymmet, säger konsthallsvärden Amina Seid Tahir.

Men konsten sitter inte bara på filmduken under den här tiden.

Mini Davarasl vill inte avslöja för mycket innan allt är på plats, men hon antyder att även rummet som besökarna tittar på filmen i också har stor betydelse för helhetsupplevelsen.

Det ska kännas i hela kroppen när man ser filmerna, helt enkelt.

– Det känns spännande att få experimentera med konst på det här sättet. Vi behöver förmedla konst på alla möjliga sätt, och det här är ett av dem, säger Mini Davarasl.

Mångkulturellt centrum välkomnar Henrik Telemans utställning i höst.

Mångkulturellt centrum välkomnar Henrik Telemans utställning i höst.

Ward Alarej

Drömmar på månen

Efter en tid på Hallands kulturhistoriska museum är det dags för Henrik Telemans utställning "Drömmar på månen" att ta plats på Mångkulturellt centrum i Fittja.

För sju år sedan intervjuade konstnären Henrik Teleman nyanlända flyktingar och fick bilder från deras mobiltelefoner. Fem år senare träffade han dem igen med frågor som vad har hänt med dem? Vad har hänt i dem? Resultatet blev den utställning som inom kort monteras upp i Botkyrka.

– Drömmar på månen passar i Botkyrka för att den handlar om att vara människa. Jag tror att många Botkyrkabor kan känna igen sig i berättelser om föräldraskap, att vara kär, sjunga karaoke, att förändras och återse släktingar du inte träffat på länge, säger Marit Nygård, kommunikationschef vid Mångkulturellt centrum.

Utställningen inleds med vernissage den 5 oktober mellan klockan 14–16. Den visas till och med 9 februari.

Astrid Lindgrens klassiker fyller 50 år och det uppmärksammas i Hallunda.

Astrid Lindgrens klassiker fyller 50 år och det uppmärksammas i Hallunda.

Tomas Kold

Föreställningar på Riksteatern

Ett relationsdrama, en barndomsklassiker i ny tappning och kulturkrockar i en kärleksrelation. Det är något av innehållet i pjäserna "Mitt i livet" och "Bröderna Lejonhjärta" som stannar till vid Riksteatern Hallunda under hösten.

Astrid Lindgrens folkkära berättelse om de två bröderna som bekämpar ondskan i Nangijala fyller 50 år i år. Därför görs denna teateruppsättning som spelas på svenskt teckenspråk och med svenskt tal på scen.

"Mitt i livet" berättar historien om ett gift par i kris, och hur de sakta börjar förstå varandra efter sexton år tillsammans.

Biljetter till samtliga föreställningar köpes via Riksteaterns hemsida. Där kan man också se vilka andra teateruppsättningar som stannar till i Hallunda under hösten.

En skräck-musikal tar plats på Subtopia under hösten.

En skräck-musikal tar plats på Subtopia under hösten.

Linda Holmgren

Demonskräck möter musikal

Evil dead the musical gör 13 föreställningar på Subtopia i Alby under fyra mörka höstveckor. Musikalen har visats på flera olika platser i världen, men den här blir första gången den sätts upp på en scen i Norden.

– Den är utflippat rolig, galet överdriven, nervkittlande spännande, och det haglar med postmoderna referenser till alla möjliga former av populärkultur vilket distanserar den så långt det går från det högtravande. Den är folklig, kort sagt, säger regissören Johan Bark, i ett uttalande.

Dialog och sång är på engelska och rekommenderad ålder för föreställningen är 18 år och uppåt.

Premiären äger rum 4 oktober.

Konstutställningar i Salem

Gunnel Norling och Inga Roos har en utställning på Salems bibliotek. Den heter "Naturens färger" och består av akvarellmålningar. Utställningen går att se mellan 28 september till 19 oktober.

Salems konstförening anordnar en utställning i Villa Skönvik mellan 9 till 23 november, med vernissage på lördagen 9 november klockan 12.30. Mer information kommer på konstföreningens hemsida.