Besöket arrangerades av organisationen Race for the Baltic, som jobbar för ett friskt Östersjön, med anledning av nästa veckas Östersjödagen. Även representanter från Sveriges lantbruksuniversitet, Hushållningssällskapet och Rise var med – plus ett gäng journalister.

Platsen var Sättra gård på Runsahalvön, mitt i naturreservatet. Och Mats Eriksson, som driver Sättra gård AB, hälsade välkommen och berättade om arbetet med att minska växtnäringsläckage.

– Vi har en egen metod, Sättrametoden, som funnits i över 20 år. Den syftar till minskat fosforläckage och ökar biodiversiteten. Marken mår bättre, helt enkelt, sa Mats Eriksson.

Platsen var också vald för att det pågår olika projekt i närområdet för att minska växtnäringsläckage. Kommunen har anlagt en fosfordamm som ska hindra direkt avrinning ut i Mälaren och även hästhagarna intill, som används av Väsby ridskola, har grusats för att inte hästgödseln ska gå ner i leran.

Minska näringsläckage från jordbruket

Men syftet med besöket i Upplands var att testa/demonstrera hur man kan minska näringsläckaget från jordbruket – genom att sprida ut gips på åkermark som binder fosfor – ett ämne som bidrar till övergödningen.

Gipsmetoden används redan mycket i Finland.

– Nu vill vi testa gips även i Sverige, sa Kerstin Berglund från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Kronprinsessan fick själv testa att sprida ut gips på en försöksyta, och även åka traktor som spred gipset. Hon fick även blanda lerjord med kalk respektive med gips för att se om det blev någon skillnad.

– Nästan som ett partytrick, sa instruktören.

Kronprinsessan har länge varit engagerad i frågan om ett friskt Östersjön.

– Det är otroligt viktigt att sådana här projekt finns och att det läggs resurser på forskning. Det är ett känsligt hav och det kan vara svårt att förstå hur illa det är ställt med vattenkvaliteten.

Hon säger att hon själv tillbringat många somrar vid Östersjön – och vill nu föra över kärleken och känslan till havet till sina barn.

– Att ha rent vatten är en lyx för oss. Nu vill jag väcka känslan och förståelsen hos dem för vår natur.

Numera är den här typen av evenemang sällsynta för Kronprinsessan. Sedan i måndags pluggar hon till officer inom Försvarsmakten.