Små, enkla och billiga åtgärder kan ge stora positiva förbättringar av säkerheten i pendeltågstrafiken, enligt en rapport från Statens väg- och trafikforskningsinstitut VTI.

På Stockholm södra, en av de studerade stationerna, sjönk antalet olyckor och obehörigt spring på spåren från i snitt 2,09 händelser i månaden till 1,12 händelser i månaden mellan 2021 och 2023.

Förklaringen, enligt forskarna, var att Trafikverket i samarbete med Region Stockholm hade satt upp nya utstickande hinder vid perrongändarna – så kallade hajtänder – och särskilda pyramidmattor av gummi som är svåra att kliva över. Till det kom nya staket och varningsskyltar.

Pyramidmattor med uppstickande toppar gör det svårt för fotgängare att passera.

Pyramidmattor med uppstickande toppar gör det svårt för fotgängare att passera.

Petter Beckman

Liknande åtgärder hade också gjorts på stationen i Järna, där antalet incidenter minskade till en tredjedel. På två andra stationer, Årstaberg och Upplands Väsby, där inga förändringar hade gjorts, skedde ingen minskning alls.

– Det pekar på att det var de här åtgärderna som gav resultat, säger VTI-forskaren Gunilla Björklund i ett nyhetsbrev från institutet.

Karl Henriksson (KD), trafikpolitiker i Region Stockholm, tycker att Trafiknämnden borde driva på för att få till sådana åtgärder på fler pendelstationer. Men i sitt svar på hans motion hänvisar tjänstemännen till att ansvaret ligger på statliga Trafikverket.

Karl Henriksson (KD) oppositionsråd Huddinge.

Karl Henriksson (KD) oppositionsråd Huddinge.

Kristdemokraterna Pressbild

Däremot har Region Stockholm jobbat för att få upp fler kameror och informationsskyltar på perrongerna, framhåller tjänstemännen. Karl Henriksson tycker inte att det räcker.

Resultaten tas vidare

– Jag saknar helt en viljeinriktning. Om inte Region Stockholm driver frågan att minska spårspring och suicid inom sin egen pendeltågstrafik, då kommer inte Trafikverket att prioritera det, säger han.

Enligt Sara Sandin på Trafikverket har resultaten tagits vidare inom den statliga organisationen.

– Det pågår nu ett arbete för att se hur resultaten kan användas, med fokus på att motverka suicid och obehöriga i spåren, säger hon.