"Var det så jobbigt att någon hemlös sov här? Var ska dom sova nu? Att sparka på dom som ligger är jävligt ofräscht" skriver Farstabon Kristoffer Ahlkvist i en lokalgrupp på Facebook om de nya stolarna på parkplätten vid Centrumkyrkan. I skrivande stund har han fått 85 kommentarer på inlägget. Han får medhåll från de flesta, men även några mothugg.

Bakgrunden är att stadsdelen gjort om parkplätten, med en budget på 500 000 kronor, för att "förvandla platsens karaktär från en plats där man hänger och dricker alkohol till en plats där man leker". Därmed har man ersatt sittbänkarna med stolar och placerat ut ett antal lekskulpturer på gräset.

Farsta stadsdelsförvaltning beskriver parken som en stökig plats med stora grupper av vuxna missbrukare. Att det verkligen är ett problem, bekräftas enligt förvaltningen av både polis, företagare och boende i området.

Några lekskulpturer som placerats ut vid Centrumkyrkan ses till vänster i bild.

Några lekskulpturer som placerats ut vid Centrumkyrkan ses till vänster i bild.

Johannes Äng

Kristoffer Ahlkvist kallar den nya parkplätten för "exkluderande design".

– Man gör inte så, det är människor vi pratar om. Det måste finnas bättre lösningar. Det som har hänt nu är att de som brukar sitta här och dricka bara har flyttat några hundra meter ner på gångvägen, säger Kristoffer Ahlkvist och fortsätter:

– Var ska de här personerna få vara? Och framför allt: var ska de få sova?

"Inte sett barnfamiljer"

Förutom att han tycker att förändringen är inhuman så menar han att syftet inte uppfylls.

– Jag har inte sett några barnfamiljer. Det är ju ingen som vill sitta här nu, så långt ifrån varandra, med sina barn eller sin gamla mamma.

En Farstabo som går förbi har andra tankar om de nya stolarna.

– Jag tycker att det är bra med mindre stök här uppe, men det är klart att fyllisarna flyttar till andra ställen, säger mannen som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Stadsdelsförvaltningen svarar Mitt i via mejl att det ska göras en analys av hur parken upplevs i samband med verksamhetsberättelsen för 2024. Då kommer man bland annat att titta på antal LOB-ärenden, antal klagomål i Tyck till-appen och andel som uppger missbrukare på offentlig plats som ett problem i polisens trygghetsundersökning.

Mitt i har sökt stadsdelsnämndens ordförande Laura Roselli (V) för en kommentar om de nya stolarna.