Korna är åter på plats vid Sätrabadet. Här får de beta och springa omkring men i dag är hettan så stekande att de sökt skydd bland träden. Kosläppet i Sätra startade 2020 efter ett medborgarförslag. Tanken är dels att det ska vara trevligt för boende i området med kor, men främst att de ska bidra till den biologiska mångfalden.

– Då visste vi inte hur det skulle falla ut, om de skulle gilla att vara hos oss eller om Skärholmsborna skulle tycka om dem. Men det har varit väldigt uppskattat både av bland Skärholmsborna och av kossorna själva som betar och verkar ha det jättebra, säger Love Örsan. 

Korna flyr värmen i skuggan bland träden vid  Sätrabadet.

Korna flyr värmen i skuggan bland träden vid Sätrabadet.

Angie Gray

Betar på fler ställen

I år har stadsdelsförvaltningen utökat kornas betesmarker så att de även betar i en hage vid Mälarhöjdsbadet. 

– Det är politikerna som har velat ha dem i fler områden. Miljöpartiet gör många satsningar på den biologiska mångfalden och det här beslutet är en del i det, säger Love Örsan,

På vilket sätt bidrar korna till biologisk mångfald?

– Kor är ett bra sätt att ta hand om gamla ekar. De äter upp sly som annars skulle växa upp och konkurrera med ekarna om ljuset. 

Får man mata eller klappa korna?

– Kossorna är oftast skygga och vill inte komma fram och hälsa på människor. Det är inte farliga men man ska inte mata dem, det bästa för kossorna är att få gå ifred och att vi människor får njuta av dem på avstånd, säger Love Örsan. 

Korna kommer att alternera mellan hagarna vid Sätrabadet och Mälarhöjdsbadet beroende på var betesmarken är bäst.