I fjol brände och skändade Salwan Momika och Salwan Najem koranen vid allmänna sammankomster på olika platser i Sverige.

Nu åtalas de för fyra fall av hets mot folkgrupp, som under sommaren 2023 ska ha ägt rum på tre olika platser i Stockholm: Utanför moskén på Södermalm, på Rinkebyplan och på Benny Fredrikssons torg.

Senior åklagare Anna Hankkio menar att duon vid dessa tillfällen agerat på ett sådant sätt att det inte bör omfattas av yttrandefriheten.

– Man har skändat koranen och gjort uttalanden som jag menar är hets mot folkgrupp. Man får göra en en helhetsbedömning av tid, plats, hur de hanterat koranen och vad de sagt, och i de här fallen tycker jag att de tydligt uttrycker missaktning mot muslimer som folkgrupp, och inte mot islam som religion, säger hon.

En av aktionerna i åtalet ägde exempelvis rum utanför Stockholms moské på Södermalm, precis under den muslimska högtiden eid al-adha.

Videobevis

Bevisningen mot männen består enligt åtalet till största del av videoinspelningar från händelserna.

– Man spelar fotboll med boken, tänder eld på den, lindar in den i bacon, river ur sidor och putsar sina skor med dem. Som sagt, sett till situationen och agerandet i kombination anser jag att det kan ligga till grund för att brott har begåtts, säger Anna Hankkio.

Det finns bara ett tidigare liknande fall som prövats i svensk domstol. Då dömdes en man från Linköping för hets mot folkgrupp efter att ha spridit en film där en koran brändes med bacon, tonsatt av musik kopplad till ett högerextremt terrordåd.

Med den domen som praxis hoppas Anna Hankkio på en fällande dom.

– Jag tycker det är värt att pröva det här ärendet efter att ha tittat på det fallet, men i slutändan är upp till domstolen att avgöra.

Vad hon kommer yrka på för straff för männen vill hon inte kommentera.

Både Salwan Momika och Salwan Najem nekar till brott. De kommer inte frihetsberövas i väntan på rättegång. Mitt i söker de åtalades försvarare.

Fler åtal

Tidigare i år väcktes även åtal mot högerextreme Rasmus Paludan, som också gjort sig känd för koranbränningar. Han åtalas för två fall av hets mot folkgrupp efter två händelser i Malmö 2022.