Mia Öhrn gillar att kombinera kondis med kondis. När hon inte jobbar som konditor är hon något av en motionsaktivist.

Det sistnämnda tog fart i pandemin, då några grannar i hennes kvarter gick samman och ordnade träningspass utanför porten.

Cirkelträning, närmare bestämt.

– Man går från station till station och gör olika övningar i 45 sekunder. Det kan vara situps, armhävningar, stjärnhopp eller att man joggar på stället, säger Mia.

Hon är lika engagerad som hon låter, och jobbar med att sprida träningsformen till andra ställen i Stockholmsområdet.

Gratis i Sundbyberg

Sedan i juni samarbetar Mia med det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren. Tillsammans har de startat träningsgrupper i Rissne, Storskogen och nu senast i Ursvik.

Passen hålls utomhus, är gratis att delta i och finansieras av Förvaltarens bopeng som stöttar initiativ som bidrar till trygghet och trivsel.

– Vi är alltid öppna för aktiviteter och samarbeten som kan bidra till god grannsämja och levande bostadsområden, säger Anna Degerfeldt, hållbarhetsutvecklare på Förvaltaren.

Även de som inte bor hos hyresvärden kan vara med.

– Man behöver knappt några redskap och det funkar året om. Och så är det ett så bra sätt att enkelt komma sig för att träna, få gemenskap och lära känna sina grannar, säger Mia Öhrn.

Släpper taget

Efter en lite seg start med få deltagare märker hon att fler har fått kännedom om satsningen. Hon räknar därför med fler ansikten på träningspassen framöver.

Senare i september är målet att släppa taget om dessa grupper och låta dem själva sköta övningarna.

– Jag är med och startar upp det hela. Det kanske låter jättesvårt och konstigt i början att hålla i träningen själv. Men jag hjälper till så att man får alla tips och tricks.

– Om jag som är konditor kan hålla i ett pass så kan vem som helst göra det.