När kommunsstyrelsen samlades den 4 september fick ledamöterna ta en ställning till ett ärende som gäller försäljning och köp av fastigheter.

Kommunsstyrelsen tog beslut att man får köpa och sälja fastigheter för 150 miljoner 2024 och lika mycket under 2025.

Politikerna gav även fastighetsnämnden i uppdrag att föreslå kommunala fastigheter som skulle vara möjliga att sälja till "en extern marknadsvärdering om cirka 100 miljoner kronor".

Fastighetsnämnden ska även utreda vilka förutsättningar och konsekvenser som kan komma med ovannämnda försäljning och återkomma med detta till kommunsstyrelsen i november.

Ärendet röstades igenom av allianspartiernas ledamöter i M, L, KD och C samt med stöd från SD.

Oppositionen reserverade sig

I kommunsstyrelsen var inte S, V och MP med på noterna.

Socialdemokraterna yrkade på återremiss och reserverade sig mot beslutet.

Partiet lämnade en reservationstext som dels berörde hur kort tid innan ledamöterna fick ta del av ärendet. S påpekar att ärendet skickades ut till ledamöterna kvällen innan mötet i kommunsstyrelsen och att detta omöjliggjorde att hantera frågan med sina medlemmar.

I ljuset av kommunens besvärliga ekonomiska läge skriver S att det är viktigt att politiken är "varsamma med kommunmedborgarnas pengar" samt efterfrågar bättre underlag för vad de 150 miljoner kronorna avser. Partiet skriver:

"Vad är det som gör att ärendet dyker upp 20 timmar innan möte, justeras 6 timmar innan mötet och sedan nekas vi relevant information och förväntas fatta beslut på de grunderna. Vad är det som är så bråttom?"

MP och V gav stöd till S förslag om återremiss och reserverade sig även mot beslutet.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M)

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M)

Pressbild

Kjos om ärendet

Vilka fastigheter som är aktuella att säljas kan kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) inte svara på. I ett sms till Mitt i skriver han att ramen som finns idag vad det gäller försäljning och köp av fastigheter är 50 miljoner.

"När uppdraget nu läggs att ta fram förslag på avyttringar upp till 100 miljoner behöver ramen förändras. Uppdraget till fastighetsnämnden är att återkomma med förslag på lämpliga avyttringar och konsekvenser av dessa till november. Vilka fastigheter nämnden anser vara lämpliga att avyttra vet vi först då."

Kjos får även chansen att bemöta oppositionens kritik gällande att ärendet nådde ledamöterna väldigt sent, men det är ingenting han vill svara på.

Underskottet på 90 miljoner

Mitt i har i en rad artiklar rapporterat om Upplands-Bro kommuns ansträngda ekonomiska situation och ett underskott på 90 miljoner för kommunens som helhet. Innan 2025 är förhoppningen att man ska kunna ha en budget i balans igen.

Ni har en tuff och utmanande ekonomisk situation, planerar ni att sälja fastigheter för 100 miljoner av den anledningen?

"Vi har en bra ekonomi i Upplands-Bro. När fastighetsnämnden kom igång för ca 1,5 år sedan var målet att se över vad kommunkoncernen äger avseende fastigheter. Den kartläggningen är gjord. Nu tar vi nästa steg. Långsiktigt strukturellt tänkande", skriver Fredrik Kjos.

Kommunfullmäktige väntas behandla ärendet vid sitt första möte för hösten den 18 september.