Värmdös kommundirektör sades upp igår, onsdag, med omedelbar verkan. Enda förklaringen var att kommunledningen inte längre har förtroende för henne. 

Det var Värmdös styrande politiker, Värmdösamarbetet (S, L, C och MP), som lade fram förslaget att säga upp henne och det skedde vid sittande bord på kommunstyrelsens möte, utan förvarning.

Det saknades också skriftliga underlag, med motivering till beslutet, som övriga ledamöter kunde ta ställning till.

Moderaterna skriver i en protokollsanteckning att ledamöterna borde ha informerats innan mötet om vad som var på gång, åtminstone presidium och gruppledare. De menar att det också var fel att göra ärendet öppet, vilket i praktiken innebar att tjänstemän satt och lyssnade när deras chef blev uppsagd.

– Det skulle ha varit stängt precis som ärendet innan. Det hela är undermåligt och omoraliskt skött av styret, säger Deshira Flankör (M) oppositionsråd i Värmdö.

Enligt Moderaterna baserades uppsägningen på kritik mot Cecilia Lejon, men hon fick inte ge sin syn på saken, vilket de också menar var fel.

Moderaterna gick ändå med på att säga ja till beslutet med motiveringen att det saknas förtroende mellan de styrande politikerna och kommundirektören, något som inte gynnar någon, resonerar de.

– Kommunstyrelsen har ett ansvar som arbetsgivare och ska man kunna verka som kommundirektör krävs att man har politikens förtroende, och så är det inte i nuläget. Då måste vi agera, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Är det någon särskild händelse som lett till detta?

– Nej, det är ingen specifik händelse utan det är en samlad bedömning som vi har gjort. Vi ajournerade oss och alla partier fick den tid de behövde för att diskutera saken. Sedan gick vi till beslut, inget annat förslag till beslut kom upp, säger Carl Kangas. 

Cecilia Lejon.

Cecilia Lejon.

Eva Tonström

Han säger att det inte fanns något skriftligt underlag för att det var ett personärende och att de därför ville vara extra försiktiga med att inget hamnade i orätta händer. 

Precis innan beslutet om Cecilia Lejon fattades, fanns ett annat ärende på dagordningen som hette ”Information om visselblåsning”, där någon eller några anställda i kommunen larmat om oegentligheter.

Vad det innehöll är sekretessbelagt, men enligt uppgifter till Mitt i Värmdö ska det ha handlat om Cecilia Lejon. 

Där gavs muntlig information om att en utredning pågick, men om det rörde kommundirektören vill Carl Kangas varken bekräfta eller dementera.

– Jag vill inte kommentera visselblåsarärendet, eftersom det är sekretess. 

Att ärendet om Cecilia Lejon var öppet för tjänstemännen att komma och lyssna på, är inget märkligt, enligt Kangas, utan stämmer väl överens med delegationsordningen för kommunstyrelsen. Så kritiken från M är felaktig, menar han.

Massflykt från kommunen

Bara det senaste året, från januari 2023 till januari 2024, har 25 chefer slutat i Värmdö kommun, inklusive rektorer. Fem av dem för att de har gått i pension, resten varierar från att sagts upp eller valt att sluta själva. 

Några har gått med avgångsvederlag vilket innebär att uppsägningarna kostat kommunen cirka tre miljoner kronor.

Vad har du själv för ansvar för det som sker i kommunen just nu?

– Jag har som KSO ett stort ansvar, och kommunstyrelsen har ett arbetsgivaransvar för hela kommunen. Problemen med omsättning på personal har funnits i Värmdö kommun i flera år, så det är egentligen inget nytt. Det här försöker vi komma till rätta med genom att försöka skapa bra arbetsvillkor och arbetsmiljö, jobba med kompetensförsörjning och göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare, säger Kangas.

Men fortfarande väljer många att sluta?

– Min bild är att de personer som valt att lämna under 2023 gjort det av främst naturliga skäl som pension, eller att man gått vidare till ett annat jobb. Det är arbetstagarens arbetsmarknad och det är en tuff konkurrens för hela offentliga sektorn om kompetens.

Cecilia Lejon får 12 månadslöner när hon slutar, det innebär cirka 1,5 miljoner kronor. 

Tf kommundirektör fram till 15 september blir Kerstin Andersson, som anställdes som tf kontorschef för vård- och omsorgskontoret nyligen efter att Mahria Lövkvist sagt upp sig.

Cecilia Lejon säger till Mitt i Värmdö att hon i nuläget inte vill kommentera det som hänt och hänvisar till en överenskommelse som finns om anställningens upphörande.

Värmdös kommundirektör får sparken

Kommunstyrelsen i Värmdö har beslutat att säga upp kommundirektören Cecilia Lejon med omedelbar verkan.

Beslutet togs på kommunstyrelsens möte under onsdagen där man också utsåg Kerstin Andersson till tillförordnad kommundirektör. Det skriver Värmdö kommun på sin hemsida.

Nu startar rekryteringsprocessen av en ny permanent kommundirektör.

Genrebild.

Genrebild.

Eva Tonström

Värmdös kommundirektör får sparken

Beslut av kommunstyrelsen

Hon ska bygga "nya" Värmdö kommun

Hon rattar en kommun där stora, politiska beslut fattas på löpande band, och har fått utstå kritik för chefsflykt. Mitt i träffade kommundirektör Cecilia Lejon.

Hon skulle fylla 50 år och kände att det var dags för en förändring. Så Cecilia Lejon valde att lämna Skåne, där hon har bott hela sitt liv, för en kommun utanför Stockholm, som hon helt saknade koppling till.

– Jag gick in i ett kommunhus där jag inte kände någon, så det var verkligen något helt annat, och samtidigt spännande, säger Värmdös kommundirektör.

Uppdraget hon fick var att få Värmdö kommun att arbeta ”smartare” på olika plan, och där ingick att bli mer digital. Nu har det gått ett och ett halvt år och det har börjat utkristallisera sig vad som behöver göras.

– Man kan säga att det är ganska spretigt i dag. Kontor och avdelningar har varit lite som ”egna öar” i organisationen, med egna rutiner och förhållningssätt, och så har man jobbat i flera decennier. Det behövs mer samarbete och att alla drar åt samma håll, säger Cecilia Lejon, och tillägger att orsaken är tidigare brister i ledning och styrning.

Åtta höga chefer har slutat

Hon lyfter till exempel att det skulle gå att frigöra tid som i dag läggs på onödig administration.

– Det handlar inte om att ta bort administratörer, mer att ändra vad de gör med sin tid. Kanske kan mer tid läggas på personer i behov av stöd, än på pappersarbete.

Sedan Cecilia Lejon började i januari förra året har åtta förvaltnings- och avdelningschefer, som varit en del av kommunledningen, sagt upp sig, något det också har skrivits en hel del om i lokalmedia.

Varför har de slutat?

– Det är naturligt i en så stor organisation, med över 3 200 anställda, att när det görs förändringar så väljer en del att säga upp sig. Det här är höga tjänstepersoner, med hög lön, och om vi inte har en samsyn kring vad han eller hon förväntas leverera, då är det ofta bäst att man går skilda vägar. Jag tror att fler kommer att sluta i organisationen under 2021.

Konsekvensen när så många slutar på kort tid, blir instabilitet, enligt Cecilia Lejon.

– Samtidigt skapas vågor av rörelse framåt, säger hon.

Vilket är ditt ansvar här och hur ska det stoppas?

– Enligt mig handlar det inte så mycket om att hejda att folk säger upp sig, snarare hitta personer som vill vara en del i ett nytt arbetssätt och organisation som vi håller på att bygga upp. Men självklart stannar jag upp och lyfter blicken när det är turbulent, och pratar med personalen, ser vi något mönster? Är det något vi kan och bör ändra på?

Av de åtta som slutat återstår bara en att tillsätta, den tidigare kultur- och fritidschefen Fredrik Nornvalls tjänst. Där pågår intervjuer.  

Personalflykten ska dock ha startat långt innan Cecilia Lejon började. Det har lett till att kommunen betalat ut fallskärmar de senaste tre åren på 4,9 miljoner kronor.

Måste vara "på tårna"

Utöver chefsflykten så har Cecilia och hennes medarbetare behövt hantera alla stora beslut som politikerna fattat under vintern. Här kan nämnas bland annat privatiseringen av hemtjänsten, nedläggning av konsthallen, försäljningen av porslinsfabriken och sammanslagning och nedläggning av skolor och förskolor.

– Mitt och förvaltningens uppdrag är att verkställa politikernas beslut, och när besluten kommer i sådant tempo som här i Värmdö krävs en organisation som är på tårna för att klara av att genomföra det. Alla måste vara med och vilja det här.

Som en del i förändringsarbetet har kommunen, med Cecilia Lejon i spetsen, dragit igång Smartare Värmdö, en satsning på tre år. Målet: Se till att kommunanställda använder sin tid på bästa sätt, delvis genom digitalisering. Det ska så småningom leda till högre kvalitet på tjänsterna och kortare handläggningstider.

– Värmdö närmar sig 50 000 invånare och då går det inte längre att säga ”det där fixar Agnes, det brukar alltid Lasse ordna” och så vidare. Vi måste ha en mer professionell organisation och produktion som håller i längden, inte en situation där personalen bara springer fortare.

Till exempel kan det handla om att handläggare ska kunna signera handlingar digitalt, i stället för dagens omständliga procedur där allt görs för hand.

– Om tio år pratar vi inte om tekniken längre, den bara finns där som ett verktyg som vi litar på och använder oss av i det dagliga arbetet. Så ser jag på det, säger hon.

Cecilia Lejon

Ålder: 51

Bor: Stavsnäs

Familj: man och två vuxna barn

Inkomst: 122 400 kronor i månaden

Bakgrund: Senior rådgivare på revisions- och konsultbyrån PwC. Tidigare 17 år som chef i Trelleborgs kommun och Malmö stad. Utbildad studie- och yrkesvägledare.

Gör mig lycklig: När jag tittar ut och ser ett rådjur strosa omkring i vår trädgård. Värmdö är så otroligt vackert, jag måste nypa mig i armen ibland.

Gör mig rasande: När man inte vill vara del i lösningen utan aktivt väljer att missförstå

Ledig tid: Då tränar jag triathlon. Och tittar på fåglar, som är ett nytt intresse. Jag har köpt en kikare och en fågelbok.

Värmdö är bäst i Sverige på digitala lösningar – vann över Nacka

Värmdö kommun har fått pris för att de löser gamla problem med hjälp av digitalisering.

I går hyllades de på en stor mässa och vann bland annat över grannkommunen.

Värmdö har fått titeln Årets digitaliseringskommun 2023. Priset delas ut till en kommun som på bästa sätt använder sig av digitalisering för att utveckla verksamheter och kommunen som helhet.

– Jag är så stolt över att, tillsammans med mina cirka 3500 medarbetare, få ta emot det här priset. Det är verkligen ett kvitto på att det arbete vi driver varje dag ligger i framkant och gör skillnad, säger Cecilia Lejon, kommundirektör i Värmdö.

Frigör tid för personliga möten

Värmdö får priset för att de, enkelt förklarat, hittar nya lösningar på gamla problem med hjälp av digitalisering.

– När vi nyttjar digitaliseringen kommer våra medarbetare att kunna prioritera mötet med invånare, företagare och föreningsliv i stället för administration, tillägger hon.

Kommunen startade digitaliseringsprojektet Smartare Värmdö 2020.

Priset delades ut av civilminister Erik Slottner (KD) på Kvalitetsmässan i Göteborg i går, en mässan för alla som jobbar inom offentlig sektor.

Värmdö tävlade mot grannkommunen Nacka, även Mora, Orsa och Älvdalens kommuner.

Som segrare får Värmdö nu sitta med som ledamot i DIGG, myndigheten för digital förvaltning som jobbar för att skapa ett mer hållbart välfärdssamhälle med hjälp av digitalisering.

Risk för jäv i Värmdös digitala satsning

Konsulter som påstås ha jobbat 300 timmar i månaden och oförklarliga fakturor.

Nu får upphandlingen av konsulter till Smartare Värmdö kritik.

Har kommuntjänstemän ”rundat” en upphandlad konsultmäklare för att kunna anlita vilka konsulter de vill till digitala satsningen Smartare Värmdö? Och har konsulterna satt upp fantasisiffror när det gäller hur många timmar de har jobbat? 

Det är ett par av frågorna som revisorer från PWC fick i uppdrag att reda ut i sin granskning av upphandlingen av konsulter 2021.

Utredningen rör 21 konsulter som gjort jobb åt kommunens projekt Smartare Värmdö till en summa av totalt 20,7 miljoner kronor.

– Jag fick ett anonymt mejl där det indikerades att något inte gått rätt till vid den här upphandlingen, så jag begärde en utredning för att gå till botten med det, säger Cecilia Lejon, kommundirektör i Värmdö.   

Inga riktlinjer

Det visade sig att tipset stämde, till viss del. När en konsultmäklare används måste det finnas rutiner, riktlinjer och beslutskriterier för hur konsulter sedan väljs ut för respektive uppdrag. Men det saknades här.

Det kan inte garanteras att ”kommunens avrop genomförs utan godtycke eller subjektiva preferenser” skriver revisorerna, vilket i så fall bryter mot lagen.

– Det framgick inte vad det var som gjorde att man valde A och inte B. Det saknas rutiner och dokumentation kring det och då uppstår risk för jäv och otillbörlig användning, säger Cecilia Lejon. 

300 timmar på en månad

En annan del av kritiken är otydliga fakturor och orimligt många arbetstimmar som satts upp på enskilda konsulter. Tre konsulter har angett att de arbetat över 300 timmar på en månad, vilket är dubbelt så mycket som normal arbetstid.

– En huvudkonsult hade fakturerat flera konsulters arbete i en klump, därför ser det ut som att en person har jobbat över 300 timmar på en månad. Men det här syns inte på fakturorna, vem som har gjort vad, och det är en brist, säger Cecilia Lejon. 

Granskningen har lett till att kommunen nu går ifrån användandet av konsultmäklare och kommer att pröva metoden dynamiskt inköpssystem istället.

– Det ger oss större möjlighet till styrning och uppföljning, och mer insyn, säger Cecilia Lejon.

Smartare Värmdö

En satsning som startades av kommunledningen 2021. Idén är att ta fram nya arbetssätt, ny teknik och digitalisering inom olika delar av kommunen.

Målet är att bryta gamla mönster och frigöra tid och resurser som kan läggas på att öka servicen och närvaron bland kommunmedborgarna. Det är ett långsiktigt arbete.

Källa: Värmdö kommun