Efterfrågan på utbildade inom naturvetenskap, teknik och matematik ökar enligt Innovationsföretagen och flera andra ingenjörsförbund, på grund av både digital och grön omställning inom industrin.

Samtidigt minskar intresset generellt i staden för teknikprogrammen enligt Stockholms stads gymnasiechef Hans Kristian Widberg.

– Det är numera cementerat att ekonomprogrammen är störst på våra skolor, säger han.

Går mot strömmen

Men den kommunala gymnasieskolan Stockholm Science and Innovation School (SSIS) i Kista går mot strömmen. Man erbjuder två olika teknikprogram och hade redan fyllt sina platser efter första gymnasieantagningen.

Tommy Fabricius har varit tillförordnad rektor på skolan i ett år och jobbar sina sista dagar innan pensionen när Mitt i ringer. Han säger att söktrycket varit högre i år än tidigare år.

– Det är svårt att säga varför det är så men vi kände ett stort intresse för skolan på gymnasiemässan och på våra öppna hus. Rent allmänt tror jag att vi har ett ovanligt laborativt teknikprogram med mycket praktiska inslag som lockar, säger han.

Hur håller man en teknikutbildning aktuell, när utvecklingen går så fort?

 – Det kräver naturligtvis en bra omvärldsbevakning. Men också ett interaktivt arbetssätt, som lärare eller ledare kommer man aldrig kunna snappa upp allting utan man behöver också ta tillvara elevernas egna kunskaper, säger Tommy Fabricus.

Skolmiljö som går hem

Pernilla Ericols är precis nytillträdd som rektor, hon har tidigare varit rektor för Kärrtorps gymnasium.

Pernilla Ericols är nytillträdd rektor på SSIS i Kista.

Pernilla Ericols är nytillträdd rektor på SSIS i Kista.

Pernilla Petersson

Inför sin nya tjänst intervjuade hon ett antal elever under våren. Och noterade att skolmiljön på SSIS, som mer ser ut som en arbetsplats än andra skolor, verkar gå hem hos eleverna.

– Många elever lyfte även de kunniga lärarna. Men också att skolan känns trygg eftersom lärare och elever delar ytor och har nära till varandra.

Hur många av reserverna kan tänkas få plats hos er?

 – Många av de som söker hit har det som sitt förstahandsval så tyvärr inte så många. Men några platser blir alltid lediga, säger Pernilla Ericols.