Väderprognosen hade hotat med regn men i Karlslund sken solen för fullt när 21 Storebrobåtar intog marinan.

– Det är första gången vi är här. Jag vill sätta Karlslund på kartan lite. Det är en bra hamn men många åker bara förbi mot stan, Dalarö eller Nynäshamn, säger Larserik Martnell som ansvarar för klubbens eskader – där man tillsammans åker till olika destinationer i Sverige och håller i sociala båtträffar. Han bor i Tyresö, har sin båt här i Karlslund och har varit med i klubben sedan 1999.

"Vi vill att fler unga ska gå med. Mina barn hittade kompisar här när de var små som de fortfarande är vänner med idag när de är vuxna", säger Larserik Martnell (t.h).

"Vi vill att fler unga ska gå med. Mina barn hittade kompisar här när de var små som de fortfarande är vänner med idag när de är vuxna", säger Larserik Martnell (t.h).

Johannes Äng

Vid båten Chardonnay sitter Lars Fritzell. Han och hans fru Anne är från Haninge och det är första gången de är med på en av båtträffarna. I vanliga fall ligger deras båt på Tyresö båtklubb.

– Vi är här för gemenskapen, att träffas och ha trevligt tillsammans och prata båt, säger Lars Fritzell.

Företaget som gör båtarna bildades i smålandänska Storebro av Ivar Gustavsson år 1933. Efter andra världskriget anställde han estländska flyktingar efter att han sett hur skickliga de var på båtsnickeri, framförallt fiskebåtar och roddbåtar.

Lars Fritzell besöker klubbens eskader för första gången.

Lars Fritzell besöker klubbens eskader för första gången.

Johannes Äng

Idag byggs inte så många av båtarna längre, endast ett fåtal per år.

– På den goda tiden sprutade det ut tusentals båtar per år i olika storlekar, säger Larserik Martnell.

Hängivna båtägare

Klubbens ordförande Erik Mark berättar vad det är som gör att båtmärket har en sån hängiven följarskara.

– Det är en svenskbyggd kvalitetsbåt och ett varumärke som är väldigt känt under lång tid för båtmänniskor. Storebro har varit kunglig leverantör. Nu är ju vi partiska men det är verkligen otroliga kvalitetsbyggen – man sparade inte på krutet någonstans.

– Det är ingenting att hymla med att förr i tiden var det förmögna människor som hade en – det var finansmän och finansdirektörer.

Idag är det allt från barnfamiljer och pensionärer till företagare som är med i klubben.

– Priserna har med tiden gått ner så nu kan många fler äga en sådan här båt, säger Larserik Martnell.

Men billigt är det inte – båtarna som ligger här idag kostar mellan en halv miljon och två miljoner.

– Men man får väldigt mycket båt för pengarna.

Ombord på Erik Marks båt har flera båtägare samlats.

– Det är som en sommarstuga – vi är här hela semestern och alla helger och jag jobbar ibland ombord. Jag har två bengalkatter ombord, de är med alla fyra veckor på semestern, säger Veronika Eriksson.

Orginalinredning

Inne i båten visar Erik Mark upp träsnickeri och orginalklädsel. Skåpen är byggda specifikt för glas och porslin från Orrefors och Rörstrand – allt med Storebrologgan på.

– I regel kom det med båten när man köpte den och tidigare har det gått att komplettera men nu har det blivit hårdvaluta. Det ligger mycket på e-bay och folk försöker ta betalt så mycket som möjligt.

Johannes Äng

Från Karlslund går eskadern vidare till Jolpen – klubbens egna ö. Totalt har föreningen runt 350 medlemmar och man försöker locka fler, framförallt dem med lite äldre båtar. De som är här idag är från tidigt 1980-tal till år 2000.

En bit bort ligger båten Linnea. Tre generationer har kommit från Västerås för att vara med. Barnbarnet Elise vinkar glatt från övervåningen.

– Allt handlar om gemenskapen. Att prata båt och erfarenheter man har haft ombord. De flesta av båtarna är ungefär lika gamla så man har ungefär samma problem också, säger Mikael Suares.