I EU-valet för fem år sedan, 2019, blev SD och KD valets stora vinnare i både Österåker och Vaxholm.

Även Centerpartiet gick rejält framåt.

I årets EU-val blev det precis tvärtom, både totalt i landet – och i Österåker och Vaxholm.

Det visar preliminära siffror från Valmyndigheten.

S, MP och V vinnare

I Österåker tappade Centerpartiet 4,4 procentenheter och landade på 7 procent av rösterna. KD tappade 3,9 procent och fick 5,9 procent. SD backade från 14,2 till 12,6 procent. Stora vinnare blev i stället S, MP och V som tillsammans ökade med 6,9 procentenheter.

Även M och L ökade, men inte lika mycket.

I Vaxholm backade Centerpartiet hela 6,9 procentenheter jämfört med EU-valet 2019 och landade på 8,7 procent av rösterna.

KD tappade 3,2 procent och fick 6,2 procent medan SD minskade från 11,4 till 9,3 procent. Precis som i Österåker ökade här i stället M, L, MP, S och V.

M fortsatt klart störst

Socialdemokraterna ökade allra mest i Vaxholm – från 13 procent i förra EU-valet till 17 procent, vilket gjorde att de med en knapp marginal tog över platsen som nästa största parti från MP.

Precis som i kommunvalet blev moderaterna med råge störst i både Österåker och Vaxholm och ökade dessutom till 25,9% i Österåker (+1,6) och till 26,9% i Vaxholm (+2,5)

I förra EU-valet tycktes trenden med vikande valdeltagande vara bruten, men årets val visar åter ett sjunkande röstande, både i riket i stort och i Österåker och Vaxholm. 2019 röstade 55,27 procent i hela landet, jämfört med preliminärt 50,7 procent i hela riket i årets val. Minskningen märkets även i roslagskommunerna, även om valdeltagande här brukar vara högre än rikssnittet (se nedan).