Solen steker den vita fasaden. Längs slottet sitter tre uniformerade män och håller stilen i värmen. Om deras utbildning på Militärhögskolan går som den ska är de nyutexaminerade officerare när denna tidning kommer ut.

Nedanför kadetterna, på en bänk vid Karlbergssjön, sitter Daniela Westman, 41.

– När jag ska gå till jobbet brukar jag sätta mig här en stund, efter att jag har lämnat barnen. På somrarna brukar de bada här, de tycker att det är jättehärligt, säger hon.

Också parken bakom Karlbergs slott är populär bland ungarna.

– Det är viktigt med grönområden när man bor i stan, att få komma till en lugn park, promenera och känna naturen, tycker Daniela.

Karl XII lekte här

Slottet må ha fungerat som militär utbildningsenhet sedan 1792, men dess historia är ännu äldre. Anläggningens tidigaste delar är från 1600-talet och här bodde bland annat kung Karl XII under sin uppväxt.

I parken kan man bland annat beskåda en död ek som kungen ska ha lekt vid. Liksom slottet var parken till en början uppförd i fransk barockstil, men ritades delvis om på Gustav III:s tid. Då var det i stället det engelska, mer "vilda", parkidealet som gällde.

En del av parken bakom slottet.

En del av parken bakom slottet.

Alexander Kuronen

Att det så tydligt går att läsa av slottets och omgivningens utveckling fäster expertisen vikt vid, när Karlbergs status som riksintresse ska motiveras.

På länsstyrelsens hemsida kan man bland annat läsa att Karlberg är "världens äldsta nu aktiva militärakademi med obruten utbildning på samma plats i mer än 200 år", tillika "ett tidigt exempel på den omvandling till institutioner som har varit typisk för vissa av kronans slott".

Spökrykten

Det går också att finna tjusning – och rysning – i ryktena om att drottning Ulrika Eleonora den äldres osaliga ande härjar på slottet. Misstankarna om att det spökar här har rent av fått Försvarsmakten att kalla in ett medium, vilket DN skrev om nyligen.

Kadetterna ute på borggården svarar dock "nej", när Mitt i frågar dem om de har stött på några spöken.

Daniela Westman framför Karlbergs slott, ett välkommet inslag i stadsbilden enligt henne.

Daniela Westman framför Karlbergs slott, ett välkommet inslag i stadsbilden enligt henne.

Alexander Kuronen

Även Daniela verkar harmonisk på sin bänk. Vad statusen som riksintresse innebär vet hon visserligen inte, men att döma av hennes uppskattning gör den knappast någon skada.

– Det är en fin miljö som känns härlig att vara i. Det är också pampigt med slott.

Läs även: Riksintressen – en fysisk historiebok