– Just nu håller vi tidplan och budget, och vi ligger bra till hos befolkningen, säger Robert Klingvall, projektledare på Vaxholms stad.

Drönarbild som visar Österhamnen våren 2024.

Drönarbild som visar Österhamnen våren 2024.

True North

– 9 av 10 tycker det går bra. Men jag tror det kan ta slut till hösten.

Varför då?

– Då kommer vi in i folks vardag. I höst stänger vi av både Österhamnen och Västerhamnen. Då kommer livet i Vaxholm att påverkas.

– Även butiker och näringsliv.

Uppehåll under sommaren

Att kritiken hittills varit rätt beskedlig kan bero på att bullret från vårens pålning i Österhamnen blev betydligt lindrigare än befarat. Årets turister verkar heller inte bry sig särskilt mycket.

– Det jag hört är att det är svårt att fota kastellet, säger Robert Klingvall.

Vi ses sommarens hittills sämsta dag, vädermässigt. Tungt hagelblandat regn, fast det lackar mot midsommar.

I Österhamnen städar entreprenören Peab upp efter avslutade grundarbeten. Under sommaren sker ingen renovering. Däremot kommer nästa entreprenör, Sventab, att flytta in med sina pinaler, berättar Robert Klingvall.

Det är de som ska gjuta betongen i Österhamnen.

Lägre krav i Västerhamnen

När arbetet i Västerhamnen kommer igång på allvar sker det däremot utan pålning och stålspont. I stället har ett 50-tal stora L-formade betongstöd tillverkats som ska bli den nya kajkanten där.

Visionsbild av kajen framför Waxholms hotell. Enligt den blir det kullersten här, i stället för dagens trista asfalt, och fler bänkar att sitta på.

Visionsbild av kajen framför Waxholms hotell. Enligt den blir det kullersten här, i stället för dagens trista asfalt, och fler bänkar att sitta på.

Vaxholms stad

– Det är olika krav. Österhamnen är en industrihamn som ska klara Vaxholmsbåtarna medan Västerhamnen är en småbåtshamn, förklarar Robert Klingvall.

Några fler överraskningar som sinkat arbetet har man inte gjort utöver betongfynden på botten i vintras, som Mitt i tidigare rapporterat om.

Däremot har Peab funnit en hel del dumpat skräp och skrot på botten som kommunen vill ta upp när man ändå håller på.

”Bil-likt objekt”

På bilder i en utredning från Peab syns konturerna av vad som döljs under vattenytan utanför kajen: Runt femtio bildäck, flera meter långa balkar och pålar, några misstänkta kundvagnar och möbler och en hel massa oidentiferade objekt.

Inte minst beskrivningarna ”trolig bil” samt ”bil-likt objekt, men för litet” kittlar fantasin.

Fläckarna i det blå är skrot på botten vid kajen. Bilden visar en av totalt tolv undersökta sektioner.

Fläckarna i det blå är skrot på botten vid kajen. Bilden visar en av totalt tolv undersökta sektioner.

Peab/Vaxholms stad

Även lite längre ut, mer än fyra meter från kajen, ligger flera okända föremål, det största cirka 3 x 2 meter stort och 75 cm högt.

– Vi har börjat städa. Det ligger också flera generationer med batterier på botten, berättar Robert Klingvall, och beräknar antalet till runt 50, både båt- och bilbatterier

– Hittills har vi fått ihop en container med skrot, men det blir mer. Jag tror det kan bli ett tiotal containrar, plus bilen.

– Framför allt är det tråkigt med alla batterier. Folk har bytt batterier och sedan bara släppt ned de gamla i vattnet.