Ett sista race, Hammarskjöld samt Bamse och världens minsta äventyr. Där har ni trion som ska få folk att släppa glöggmuggar och skinkmackor för att massa sig till biosalongerna under helgerna. Först är Bamse, premiär den 22 december. Världens starkaste björn ger sig ut på sitt femte långfilmsäventyr. Den här gången råkar Bamses dotter, Nallemaja dricka Skalmans XYZ-saft, som gör att man krymper. Och det rejält.

För andra gången hörs Johan Ulveson i rollen som Bamses gode vän, uppfinnaren och sköldpaddan Skalman.

– Han är ganska akademisk och lite av en besserwisser. Det svåra med honom är att han inte får bli för tråkig. Den här gången har jag försökt ge honom lite mer energi och driv än i första filmen, säger Johan Ulveson.

– Man kan säga att han är ett slags tecknad Agnes Wold och har en rationell förklaring till allt.

Peter Dalle och Johan Ulveson i Ett sista race.

Peter Dalle och Johan Ulveson i Ett sista race.

SF Studios

”På autismspektrat”

Johan Ulveson forsätter att beskriva sin karaktär som ”någonstans på autismspektrat, väldigt smart och väldigt socialt okänslig.”

– Han är en straight man till Lille Skutt. Han får stå som motsats till kaninens enorma rädsla för allt.

När man spelar in rösten till en tecknad figur kan man göra på två sätt. Antingen tecknas figuren efter rösten – eller tvärtom. I Sverige är det senare sättet vanligast, eftersom det är lättare och billigare.

– Det är inte så jättesynkat och ­ganska lätt att hänga med, säger Johan Ulveson.

Rolf Lassgård gör Bamses röst, Johan Ulveson blir Skalman och Johan Glans är Lille Skutt i Bamse och världens minsta äventyr.

Rolf Lassgård gör Bamses röst, Johan Ulveson blir Skalman och Johan Glans är Lille Skutt i Bamse och världens minsta äventyr.

”Tacksamt och roligt”

Svårast med att göra en tecknad karaktär är ett lägga energinivån rätt, eftersom många tecknade serier numera är så skrikiga, menar Johan Ulveson. Och sedan att få känslan att stämma med rörelserna.

– Det krävs något slags musikalitet för att komma rätt. Det gäller att försöka att inte spänna sig, våga satsa. Tecknade roller tål att man tar ut svängarna mycket mer. Därför är det väldigt tacksamt och roligt att göra röster.

Bara tre dagar efter att Bamsefilmen går upp på biograferna är det dags för ännu en Ulvesoninsats på vita duken.

Ett sista race är julens stora familjefilm, årets Göta kanal eller Sällskapsresan om man så vill. En streetracing­stjärna (David Hellenius) har bestämt sig för att leva laglydigt, men får veta att hans 16-åriga dotter tänker ställa upp i en stor tävling och gör allt för att stoppa henne.

Johan Ulveson gör succé som Sjostakovitj på Folkoperan.

Johan Ulveson gör succé som Sjostakovitj på Folkoperan.

Mattias Edwall/Folkoperan

Vill stoppa Peter Dalle

Johan Ulveson och Peter Dalle spelar två äldre raggare som har en verkstad ihop och har hållit på med streetracing hela livet. Tillsammans har de en gammal Ford Thunderbird som de vårdar ömt.

– Men karaktören Leffe har bestämt sig för att flytta till Spanien och jag blir väldigt ledsen och försöker få honom att ställa upp i ett sista race. Det är ett sätt att få honom att stanna.

En tredje stor svensk film har ­premiär i julhelgen. Du fick inte frågan om att vara med i Hammarskjöld också?

– Haha. Nej, jag hade aldrig chansen att få göra ett … vad heter det? Hattrick!