– Vi vill veta på djupet att ”i det här och det här området upplever en viss procent otrygghet”. Det är viktig information så att vi kan rikta våra insatser, säger Madeleine Holmström, trygghetssamordnare på Österåkers kommun.

I dagarna kommer det att plinga till i var och varannan mobil i Österåker. Då skickar kommunen nämligen för första gången ut en jätteenkät om tryggheten i Österåker.

Madeleine Holmström och Mats Övergaard, trygghetssamordnare i Österåker.

Madeleine Holmström och Mats Övergaard, trygghetssamordnare i Österåker.

Österåkers kommun

Undersökningen ska inte förväxlas med den mindre undersökning som polisen årligen gör. Som jämförelse riktar sig polisens trygghetsenkät i Österåker till 1 500 personer.

Den enkät som kommunen nu gör ska nå ut till närmare 10 000 Österåkersbor i åldern 16-84 år.

Det innebär att en femtedel av invånarna får chansen att ge sin bild av tryggheten i kommunen. Bakgrunden är en ny lag från 1 juli 2023 som reglerar hur kommunernas ska arbeta för att förebygga brottslighet.

Varför frågar ni så många?

– Det gör vi för att få en bättre bild av hur det ser ut i olika geografiska delar i vår kommun, säger Madeleine Holmström.

Enkäten når man genom att klicka en länk i sms-meddelandet från kommunen. Då kommer man till ett frågebatteri på med cirka 20 frågor som enligt Madeleine Holmström tar 5-10 minuter att besvara.

Det kommer även att finnas möjlighet att läsa frågorna på fler språk än svenska: Engelska, arabiska, dari och tigrinja.

– Vi vill vara så inkluderande som möjligt.

Hur kan en typisk fråga lyda?

– Det kan vara ”Välj en plats du känner dig trygg på” och så får man välja på en karta.

Totalt får 9 377 kommuninvånare chansen att delta i undersökningen. Deltagarna har valts ut slumpvis.

Viktigt att veta är också att man svarar anonymt.

Eftersom det brukar var lite si och så med deltagandet bland unga som bjuds in till enkäter har Madeleine Holmström en särskild vädjan till åldersgruppen 16-24:

– Till dem vill jag rikta en extra uppmaning: Snälla svara! 

Sms med länk till undersökningen skickas ut i slutet av maj. Sista svarsdag är måndag 10 juni.

Enkäten utförs av Österåkers kommun i samarbete med företaget Embrace safety. Mer information om enkäten finns på kommunens hemsida.