Idag, torsdag den 13 juni, skulle det avgörande styrelsemötet hållas, som var tänkt att ge klartecken för en byggstart av Spårväg syd. Men i sista stund ströks frågan från dagordningen.

– Det fanns inget beslutsunderlag att lägga fram. Vår absoluta målsättning var att få ett tilläggsavtal klart i juni men det har inte har kunnat infrias. Nu ligger det på partiernas politiker att lösa det här, säger Lotten Lindmark på sekretariatet för Storstadsavtalen.

Kostnaden för spårvägen har skenat med 2,2 miljarder och frågan är olöst hur summan ska fördelas mellan staten, Region Stockholm, Huddinge kommun och Stockholms stad. I april 2024 meddelade regeringen att man inte tänker vara med och betala alls.

Total radiotystnad

– Vi har fortfarande inte fått någon förklaring. Det är total radiotystnad, trots att vi gång på gång bett att få träffa dem och förhandla, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP).

Den 3 juni gick regionråden tillsammans med toppolitiker från Stockholm och Huddinge ut med ett öppet brev i SvD med uppmaning till regeringen att tänka om.

Dagen efter bjöd infrastrukturdepartementet in politiker från regionen och kommunerna till ett möte, där de skulle få träffa departementets statssekreterare.

Men de inbjudna tackade nej, eftersom inga ministrar skulle delta och regeringen bara hade bjudit in M-oppositionen i Stockholm och Huddinge – ingen från de styrande majoriteterna.

Efter en vecka korrigerades inbjudan så att även Sara Heelge-Wikmång (S) i Huddinge och Jan Valeskog (S) i Stockholm fick vara med. Men det är oklart om mötet blir av.

Den vuxne i rummet

– Det är ministrarna vi vill träffa. Regeringen måste återkomma med en seriös inbjudan. Frågan är för allvarlig för att hanteras som något slags spel, säger regionrådet Anton Fendert (MP).

Moderaterna i Huddinge tycker dock att det är S och MP som ägnar sig åt prestigestrider.

– Jag delar definitivt kritiken att regeringen varit för passiv. Men frågan kan fortfarande lösas vid förhandlingsbordet och då måste någon vara den vuxne i rummet, säger Love Bergström (M), oppositionsråd i Huddinge.