Botkyrka har Tumba pappersbruk. Tyresö har Tyresö slott. Haninge har Strindbergs Kymmendö. Huddinge har... tja, ingenting av nationellt intresse.

Det stämmer förstås inte. Huddinge har tolv naturreservat och massor av vacker och värdefull natur. Men Huddinge och Nykvarn är de enda kommunerna i länet som inte har något riksintresse för kulturmiljövård, det vill säga kulturmiljöer som är så nationellt värdefulla att staten ska bevaka och skydda dem.

– Huddinge har många fina platser, men inget som sticker ut. Inget som är så pass unikt att det är av nationellt intresse, säger Eliz Lindström, kulturutvecklare på kommunen som ägnar en stor del av sin fritid åt att forska om Huddinges historia.

"Mer nybyggaranda"

Det finns ett antal kultumiljöområden i Huddinge. De anses särskilt värdefulla att bevara och här är det extra hårda regler när någon vill bygga ut eller måla om eller installera solceller på taket.

Men trots det är det alltså ingen av de här områdena som är så pass unika att det är av nationell karaktär. Det har att göra med hur Huddinge växte fram.

– Huddinge bestod från början av sju, åtta gårdar. Sedan styckades markerna av och såldes allt eftersom och blev till villatomter och däremellan slingriga stigar. Det är inte raka vägar som i Älvsjö, som har sitt rutsystem. Huddinge är lite mer vilda västern, här har det varit mer nybyggaranda, säger Eliz Lindström.

Eliz Lindström

Eliz Lindström

Pernilla Fagerström

Mer natur än kultur

Huddinge har inte heller något centrum eller miljonprogramsområde som utmärker sig arkitektoniskt.

– Det som sticker ut mest är väl Flemingsberg med sin färgsättning. Och vi har ju Erskine-husen på Myrstuguberget. Det kanske är en och annan arkitektstudent som åker ut och tittar, men inte mer än så. Och vi har inga stora industrier som exempelvis Botkyrka. Det brukar bli rätt balla miljöer.

En kommun av nybyggaranda och småföretag som vuxit fram lite hipp som happ och några miljonprogramsområden på det.

Gör det här Huddinge till en tråkig kommun?

– Nej, det tycker jag inte! Här finns många intressanta platser och vackra miljöer kopplat till naturen. Ta till exempel Paradisets naturreservat där det fanns en samisk by eller Sundby gård, det är ju lemmeltåg med besökare dit. Det finns många miljöer som är väldigt spännande, men det är inte just byggnader som gör att Huddinge hamnar på kartan.