Liberalernas kommunalråd Hans Åberg meddelade under sommaren att han lämnar samtliga av sina politiska uppdrag till följd av privata skäl. I ett mejl till Mitt i utvecklade han sitt resonemang närmare:

"Jag får inte ihop mina privata åtaganden med ett fulltidsengagemang i politiken. Vi driver en gård som kräver sin tid, jag har en växande familj med nu sju barnbarn som jag inte vill försaka och som snart 70-åring har jag även samlat på mig en massa roliga fritidsaktiviteter som jag vill ägna mer tid åt."

Efter ett medlemsmöte för Liberalerna i Upplands-Bro den 19 augusti står det nu klart vem det blir som ska efterträda Åberg i rollen som Liberalernas representant i det lokala alliansstyret.

Fritidspolitiker sen 2009

Det nya kommunalrådet heter Nawal Al-Ibrahim.

Hon har varit aktiv fritidspolitiker i partiet sedan 2009 och innehar i dagsläget rollen som vice ordförande i kommunens utbildningsnämnd.

Hon tar även över ordförandeklubban i gymnasie- och arbetslivsnämnden. 

Liberalernas nya kommunalråd kom till Sverige från Irak 1987. Hon har bott i Upplands-Bro sedan dess. Nawal Al-Ibrahim har en lång yrkesbakgrund som gymnasielärare i bland annat matematik. Särskilt brinner hon för integrations- och utbildningsfrågor.

"Det känns jättebra"

Mitt i når Nawal Al-Ibrahim på telefon dagen efter medlemsmötet.

– Det känns jättebra för min del. Jag har bott i kommunen länge. Jag har varit aktiv i Liberalerna i vår kommun sedan 2009. Nu får jag chansen att påverka större grupper och vara en del av större sammanhang, det känns väldigt spännande.

Det nyvalda kommunalrådet beskriver att hon älskar sitt arbete som lärare och har flera engagemang i den rollen, hon berättar att hon dels handleder lärarstudenter.

71 år gammal har Nawal Al-Ibrahim inga planer på att gå i pension.

– Jag arbetar, det är inte min grej att gå i pension.

Formellt tar Nawal Al-Ibrahim över den 19 september i och med höstens första kommunfullmäktige. Tills dess kommer hon att gå parallellt med Hans Åberg för att lära sig kommunalrådsyrket.