Hans Åberg (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden och ledamot i fastighetsnämnden, lämnar sin post.

I ett mejl till Mitt i skriver han att han avgår av privata skäl.

"Jag får inte ihop mina privata åtaganden med ett fulltidsengagemang i politiken. Vi driver en gård som kräver sin tid, jag har en växande familj med nu sju barnbarn som jag inte vill försaka och som snart 70-åring har jag även samlat på mig en massa roliga fritidsaktiviteter som jag vill ägna mer tid åt."

Hans Åberg skriver vidare att Liberalerna som skolparti ska fortsätta jobba med att göra utbildningsväsendet attraktivt för barn och vårdnadshavare.

"Fler friskolor och en satsning på den kommunala skolan för att möta en ny konkurrenssituation är Liberalernas, och Alliansens, främsta fokus. Det är en långsam process men vi gnetar på", skriver han.

Öppet brev till Liberalerna

Som Mitt i har rapporterat om tidigare stod det klart i början av juni att 30 personer sägs upp i skolan och förskolan i Upplands-Bro. Bakgrunden till förändringen grundar sig i att det kommer att vara färre barn i verksamheterna efter sommaren, enligt Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun.

I juli gick Miljöpartiet i Upplands-Bro ut med ett öppet brev på sociala medier till Liberalerna i samband med beskedet om Hans Åbergs avgång.

– Slutet på ett uppdrag är också början på ett nytt. Liberalerna har två val nu. Antingen fortsätta på vägen och montera ned skolan. Det andra är att ta ansvar för kommunens skolor, säger Sara Ridderstedt (MP), gruppledare.

Sara Ridderstedt (MP), gruppledare i Upplands-Bro.

Sara Ridderstedt (MP), gruppledare i Upplands-Bro.

Privat

Hans Åberg svarar skriftligt på Miljöpartiets öppna brev.

"Att tomgångsköra förskolor och lokaler när barnkullarna minskar är mer en facklig kamp än för barnens bästa. De resurserna kan användas på bättre sätt. Den ”nedmontering" av utbildning och skola som Ridderstedt hävdar har skett under Alliansens tid är en grov förvanskning av verkligheten", skriver han.

Alliansen fortsätter styra

Framåt ser Fredrik Kjos (M), kommunstyrelseordförande, ett fortsatt klart alliansstyre i Upplands-Bro.

– Under en mandatperiod är det i alla partier förändringar av personer på olika poster. Så ser det alltid ut. Alliansen styr kommunen i dag och kommande år, säger han.

Fredrik Kjos (M), Kommunstyrelseordförande i Upplands-Bro.

Fredrik Kjos (M), Kommunstyrelseordförande i Upplands-Bro.

Upplands-Bro kommun