Elever runt om i Sverige har nominerat 3 339 lärare till lärargalan 2024. 

Nomineringarna har i sin tur bearbetats av en jury som består av tidigare pristagare samt ett antal personer med nära koppling till skolan och kompetens inom professionen.

I Upplands-Bro står det klart att den som kommer att prisas vid en gala på konserthuset i Stockholm den 14 oktober heter Dilan Bilge. 

Dilan Bilge är lärare på Jensen grundskola Bro Mälarstrand i ämnena: Svenska, samhällskunskap och engelska.

"Otroligt härlig känsla"

Hennes elever beskriver Dilan som snäll, någon som tar sitt arbete på stort allvar och att hon alltid är hjälpsam. 

– Det är en otroligt härlig känsla. Jag kan inte beskriva glädjen jag känner. Det blir som ett kvitto på allt man gör för skolan och framförallt för eleverna, säger en sprudlande glad Dilan Bilge då Mitt i ringer upp.

Dilan Bilge berättar att att hon innan sommaren släppte iväg sina sjätteklassare för vidare äventyr i skolans värld och att det var dessa elever som nominerade henne.

Nu i och med höstterminen undervisar Dilan åter fjärdeklassare.

– Jag har varit lärare i fyra år. Jag går in på mitt femte år nu som undervisande lärare.

Respekten är allt

Årets lärare i Upplands-Bro återkommer till vikten av den ömsesidiga respekten och beskriver att hon lägger mycket tid på att skapa förutsättningar där den här respekten kan uppstå och utvecklas.

– Om mina elever känner sig trygga och om de känner sig respekterade, av både vuxna och varandra, så kommer de våga att ta risker. De kommer våga ställa frågor, de kommer engagera sig på ett annat sätt och investera tid i att lyssna aktivt, alltså att visa omsorg. Det här kommer både gynna dem i klassrummet men också utanför.