747 elever har kommit in på Huddinges kommunala gymnasieskolor. En del reservantagningar återstår men det ser ut att bli ett år där söktrycket ökat. De högskoleförberedande programmen på Östra gymnasiet och Huddingegymnasiet är mest populära.

Men trycket har även ökat på el- och energi, vård- och omsorg och barn- och fritid.

– Det är även där vi ser att det finns ett stort behov ute i arbetslivet – så vi är väldigt glada att det är många som söker, säger Patrick Vestberg, verksamhetschef för Huddinges kommunala gymnasieskolor.

Han lyfter rektorsgruppens arbete som en av anledningarna.

– Det har gett en koncern med väldigt stabil grund som skapar en trygghet för elever där de känner att de blir sedda, väl mottagna och får jobba med utmanande saker. Det är elever och vårdnadshavare som är den bästa marknadsföringen, det är det vi ser har gjort att trycket ökat överlag.

Patrick Vestberg, verksamhetschef Huddinges kommunala gymnasieskolor, hoppas att Campus Huddinge ska leda till att de olika programmen får tätare samarbeten. Där bygger man bland annat nya lokaler för energiprogrammet.

Patrick Vestberg, verksamhetschef Huddinges kommunala gymnasieskolor, hoppas att Campus Huddinge ska leda till att de olika programmen får tätare samarbeten. Där bygger man bland annat nya lokaler för energiprogrammet.

Huddinge kommun

Nytt campus

I fjol beslutade kommunstyret att lägga ner alla teoretiska program på Sjödalsgymnasiet. Yrkesprogrammen behövde samtidigt flytta inför bygget av det nya kommunhuset. När beslutet togs var det ännu inte klart vart de skulle ta vägen.

Men till hösten öppnar Campus Huddinge. Sjödalsgymnasiet och Huddingegymnasiet har flyttat ihop på Gymnasievägen och bildar tillsammans med Sågbäck ett stort campus.

– Vi lägger de yrkesförberedande programmen närmare de högskoleförberedande på ett campus, där man fortfarande har sin lilla skola som trygghet och bas men även det stora sammanhanget med kompisar som kan inspirera och ge spännande möten, säger Patrick Vestberg.

Men det är inte alla program som har ett högt söktryck. Till exempel har VVS-programmet på Sjödal och bygg- och fordon på Sågbäck svårt att fylla platserna. Där menar Patrick Vestberg att det rör sig om en generell trend.

– Den byggkris, som skrivs mycket om i media, reagerar man väldigt snabbt på och det är svårt att attrahera sökande. Vi ser dock ett litet trendbrott och arbetar för att det ska fortsätta, säger han.

Vad gör ni för att öka ansökningarna till de här programmen?

– Man måste vara tydlig med att man får full behörighet fast man väljer en yrkesutbildning. Vi försöker jobba tätare med företag för att visa de möjligheter som finns, till exempel att man kan starta eget företag.