79 miljoner kronor. Det får Stockholms stad av Socialstyrelsen för att öka andelen sjuksköterskor på särskilda boenden för äldre. Pengarna ska även stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Enskede-Årsta-Vantör får 6,2 miljoner. Pengarna är ett välkommet tillskott, men det blir inga fler sjuksköterskor. I dag har stadsdelen cirka 4,1 sjuksköterskor per 100 boende på vård- och omsorgsboenden.

– Vi har redan en väldigt hög bemanning och sjukskötersketäthet. Nu kommer vi att kunna fortsätta på den nivån, och ha möjlighet att göra extra satsningar, säger Leif Kananen, avdelningschef för äldreomsorgen i stadsdelen.

Till exempel kan det handla om kompetensutveckling.

– Vi har ju ett kliniskt träningscentrum i Högdalen där personal har möjlighet att testa ny teknologi och få till exempel ergonomiutbildning, säger Leif Kananen.

Växlar upp

Bara de kommuner som uppfyllt Socialstyrelsens kriterier har kunnat söka bidraget. Kriterierna bestod bland annat i att kommunen redan skulle ha gjort en förbättring i antalet sjuksköterskor 

– Pandemin visade oss väldigt tydligt hur stort behovet är av sjuksköterskor på särskilda boenden och därför är det väldigt viktigt att vi växlar upp arbetet för att kunna möta det behovet, säger Torun Boucher (V), äldreborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

Anneli Johansson, ordförande på Vårdförbundet Stockholm, välkomnar satsningen.

– Det medför att de boende får mer omsorg och stöd och för våra medlemmar ökar möjligheterna till en bättre arbetsmiljö. Om det är en tillräcklig satsning återstår att se, men det är en bra början, säger hon.

Pengarna kan användas 2024 och 2025.