År 1916 hölls det sista tinget i tingshuset i Västerhaninge och rätten flyttade till Södertörns domsaga.

– Bönderna som ägde själva huset skänkte det då till Sotholms härads hembygdsgård i Nynäshamn, berättar Sune Nilsson som har varit engagerad i Haninge hembygdsgille gillet i över 25 år.

När gillet grundades 1944 fick de i uppdrag att inreda ett rum i byggnaden för ett hembygdsmuseum.

– Hembygdsgillet har haft tillgång till huset på ett eller annat sett sedan dess, det har rullat på, säger Ulf Nilsson, föreningens ordförande.

Sedan 1988 har de dispositionsrätt till hela huset av kommunen. Nu firar de 80-årsjubileum på platsen.

Far och son Sune och Ulf Nilsson är båda engagerade i Haninge hembygdsgille.

Far och son Sune och Ulf Nilsson är båda engagerade i Haninge hembygdsgille.

Anna Ludvigsson

Avtalet sades upp

Men i december 2022 fick de besked att deras upplåtelseavtal sades upp av kommunen med utflyttning i december 2023. I oktober i fjol sköts avflyttningen upp till slutet av 2024 av kultur- och fritidsförvaltningen.

Under året har de väntat på besked om de får vara kvar i tingshuset efter det. Man hade börjat planera för en eventuell utflytt och pausat planeringen av aktiviteter längre fram. Torpen på marken ägs av hembygdsgillet och huset är fullt med allt från folkdräkter till redskap som Haningebor har överlämnat eller lånat ut.

I förra veckan kom beskedet att de får vara kvar till december 2025, och att avflyttningen skjuts upp igen.

– Det är ju en lösning på det akuta problemet. Nu har vi ett år och fyra månader i stället, säger Sune Nilsson.

Sune Nilsson har varit engagerad i gillet i över 25 år.

Sune Nilsson har varit engagerad i gillet i över 25 år.

Anna Ludvigsson

Idrotts-, kultur och fritidsförvaltningen tar just nu fram en hyresmodell för att skapa lika förutsättningar för föreningar som hyr lokaler av kommunen.

”Då översynen inte är klar så förlänger vi Hembygdgillets avtal med ytterligare ett år med nuvarande villkor”, skriver Linda Peltonen, kultur- och fritidsdirektör på kommunen, i ett mejl till Mitt i.

Tredje förlängningen

– Det är tredje gången man förlänger med ett år, vi undrar hur länge vi ska vara i den här sitsen. Men nu kan i alla fall planera för vintern och en vårsäsong, men längre kan vi inte gå, säger Sune Nilsson.

Enligt Linda Peltonen är ambitionen att översynen ska presenteras senast i december 2024.

I väntan på långsiktigt besked från kommunen har gillet börja rensa bland sina saker.

I väntan på långsiktigt besked från kommunen har gillet börja rensa bland sina saker.

Anna Ludvigsson

”Därefter kan ett arbete påbörjas med att införa en ny hyresmodell i takt med att befintliga hyresavtal löper ut”, skriver hon.

Nu pågår ett underhållsarbete på tingshuset med bland annat renovering av fönster, takarbete och tätning av ytterdörr. Just nu målas fasaden på huset om. För hembygdsgillet är det mer väntan som gäller på besked om framtiden.

– Vi hoppas vi får ett förslag under våren. Men då blir frågan om vi får en hyra framöver – det blir avgörande för om vi kan acceptera det. Vi är ju inte kommersiella, ska vi vara det behöver vi behöver vi höja medlemsavgiften. Vi har i 80 år inte haft hyra men inte heller några bidrag – vi hoppas det ska fortsätta, säger Sune Nilsson.

Just nu målas fasaden på tingshuset i Västerhaninge om.

Just nu målas fasaden på tingshuset i Västerhaninge om.

Anna Ludvigsson