Under två dagar i augusti förvandlas Wenngarns slott i hälsans tecken. Då intar en hälsofestival slottet och dess omgivningar. Det är den nya slottsägaren och ishockeyprofilen, Björn Lidström som drivet slottet, tillsammans med Rima Lastauskas, hälsoentreprenör i Märsta, introducerar ett nytt årligt inslag på Wenngarn.

Många mässor

– Jag vill utveckla slottet och området här med fler evenemang. Vi hade jaktmässan här innan och en stor motorträff sedan var det första gången för julmarknaden förra julen vilket var en succé, säger Björn Lidström.

Björn Lidström är driftansvarig på Wenngarns slott.

Björn Lidström är driftansvarig på Wenngarns slott.

Jens Kassnert

Jaktmässan lockade mellan 20 000 och 30 000 besökare men lika stort som det väntar sig arrangörerna inte att hälsofestivalen kommer att bli.

På hälsomässan kan man göra flera olika saker. Till exempel prova på alternativa hälsoaktiviteter som meditation och aromaterapi, där doftande växtoljor används för sina påstådda läkande egenskaper.

– Vi har tänkt på den holistiska aspekten för att täcka helheten inom hälsa – hjärnan, kroppen, själen och allt för det måste finnas balans. Det är inte bara att gå till gymmet och träna eller bara göra yoga. Det man äter påverkar och om man är stressad eller sover dåligt, säger Luis Palma Aguirre som är koordinator på Wenngarns slott.

Klangkonsert

Björn Lidström berättar att lördagen avslutas med en en meditation med helande ljud. Här får deltagarna lyssna ljudvibrationer från gongar, kristallskålar och vara med om en trumresa.

Hälsofestivalen äger rum den 24–25 augusti.

Wenngarns slott i Sigtuna kommun.

Wenngarns slott i Sigtuna kommun.

Jens Kassnert