Organisationer som möter unga hbtqi-personer har slagit larm om att ungas sexuella läggning riskerar att avslöjas mot deras vilja i kontakt med socialtjänsten.

Det handlar om barn som berättar om sin sexuella läggning i förtroende. Informationen når sedan vårdnadshavare, eftersom de får ta del av personakten, vilket kan leda till hedersrelaterat våld.

– Jag har nåtts av ett antal berättelser, varav en handfull bor i Stockholmsområdet. Det är ett systematiskt problem och inte någon enskild person, säger Elias Fjellander, RFSL Ungdoms ordförande.

Utsatts för omvändelseförsök

Konsekvenserna för de drabbade barnen kan vara allvarliga. Fjellander berättar att flera av dem har utsatts för omvändelseförsök eller har varit i riskzonen för sådana försök.

Elias Fjellander, RFSL Ungdoms ordförande, hoppas att den nya socialtjänstlagen kan stärka skyddet för unga hbtqi-personer.

Elias Fjellander, RFSL Ungdoms ordförande, hoppas att den nya socialtjänstlagen kan stärka skyddet för unga hbtqi-personer.

RFSL Ungdom

Moderaterna i Stockholms stad kräver nu en genomlysning av socialtjänstens rutiner för att förhindra att liknande situationer upprepas.

– Jag blev illa berörd när jag fick höra det här. Vi måste sänka tröskeln för att våga kontakta socialtjänsten – inte tvärtom. Det här är helt oacceptabelt, säger Andrea Hedin (M).

Ökad medvetenhet

Hon betonar behovet av ökad medvetenhet inom socialtjänsten om att sexuell läggning kan utgöra en riskfaktor för hedersrelaterat våld, och vill se fortbildning för socialsekreterare i dessa frågor.

– Nu kommer det mer pengar från regeringen för att implementera den nya socialtjänstlagen och jag vill se att man använder en del av pengarna för utbildning kring unga hbtqi-personer och hedersproblematik.

Oppositionsborgarråd Andrea Hedin (M) vill se en genomlysning av socialtjänstens rutiner.

Oppositionsborgarråd Andrea Hedin (M) vill se en genomlysning av socialtjänstens rutiner.

Pressbild

Socialnämnden i Stockholm har inga riktlinjer för hur socialtjänsten ska hantera information om ungas sexuella läggning i relation till deras vårdnadshavare. De förklarar att socialtjänsten inte får ge ut information som kan utsätta barnet för allvarlig risk, men samtidigt måste vårdnadshavare ha insyn för att kunna ta ansvar för sitt barn.

Går att sekretessbelägga

I ett mejl till Mitt i skriver socialförvaltningen att det är svårt att förstå varför socialtjänsten skulle behöva ge information om en ungdoms sexuella läggning till en vårdnadshavare mot barnets vilja. “Alltså bör denna information vara möjligt att sekretesshålla” skriver dem.

Socialförvaltningen genomför regelbundna utbildningar för sina medarbetare om offentlighet och sekretess för att hantera frågor av detta slag.