Trycket på de kommunala sommarjobben har varit högt i år. Liksom föregående år har 100 ungdomar blivit tilldelade sina första eller andra arbetsplatser, av 428 sökande. Samtidigt som det ligger i politikens intresse att unga ska få arbete finns det meningsskiljaktigheter.

– Det måste finnas meningsfulla arbetsuppgifter innan för den som tar ett sommarjobb. Tanken är inte att man ska plocka in personer som inte gör någonting, och det får vi utvärdera efter varje säsong, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Skog (M).

Ingen garanti

Oppositionen håller med om att arbetsuppgifterna på sommarjobbet ska vara så meningsfulla som möjligt. Däremot tycker de att det borde finnas fler platser på de kommunala sommarjobben, till exempel inom vård- och omsorg och att de styrande partierna har tappat incitamentet i att anställa fler.

– Ett sommarjobb ska vara ett riktigt jobb utifrån de förutsättningar man har. Förr fick alla som sökte sommarjobb, vilket vi välkomnade. Men nu har man dragit ned eftersom det blir för svårt att hantera. Det visar på en oförmåga, man vill egentligen inte, säger oppositionsråd Jerri Bergström (S).

”Det var ett fantastiskt tal, ett av hans bästa”, säger Jerri Bergström om Stefan Löfvens framträdande i Åkersberga förra helgen.

”Det var ett fantastiskt tal, ett av hans bästa”, säger Jerri Bergström om Stefan Löfvens framträdande i Åkersberga förra helgen.

Rolf Andersson

Stöd finns

Men kommunen har, enligt Johan Skog, erbjudit stöd åt de som inte fick någon av de 100 ordinarie platserna. Till exempel kunde jobbsökande få hjälp att hitta vikariat, som inte står listade som sommarjobb. Dessutom görs kontinuerliga utvärderingar varje säsong om hur många platser som behövs.

– Om man gör en liten omvärldsbevakning ser man att Täby som är dubbelt så stort erbjuder 150 platser. Vi har hundra stycken sommarjobbare och de som inte får en plats hjälper vi vidare till andra sommarvikariat på kommunen, säger han.

Johan Skog (M).

Johan Skog (M).

Pressbild

"Inte tillräckligt"

Socialdemokraternas målbild är att införa sommarlovsgaranti, det vill säga att alla ungdomar som söker ett sommarjobb ska få det.

– Skulle man ha en ordentlig sommarjobbsverksamhet skulle man rigga den för att kunna handleda och utbilda ungdomarna, för behovet finns, säger Jerri Bergström.

Johan Skog, hur vill ni utveckla sommarjobben i kommunen framåt?

– Vi tittar på en del lösningar inför nästa säsong, men det får jag återkomma om. Till exempel tror jag man skulle kunna arbeta mer med att involvera det privata näringslivet.