Sjön Sparren mynnar ut i en smal å som rinner hela vägen till Kårsta och under Vadavägen i höjd med Broby. Här har Trafikverket byggt en rörbro med passage för uttrar, så de slipper springa över vägen där de riskerer att bli överkörda.

Men från och med den 10 september kommer rörbron att renovras. Under tiden kommer uttrarnas passage rivas för att sedan monteras upp igen.

– Vi renoverar rörbroarna för att vägen ska förbli säker och framkomlig och så att både vatten och uttrar kan passera, säger Nancy Häggkvist, enhetschef på Trafikverket.

Ny utterpassage ska byggas. Under tiden sänks hastigheten på Vadavägen från 70 km i timmen till 30.

Ny utterpassage ska byggas. Under tiden sänks hastigheten på Vadavägen från 70 km i timmen till 30.

Malin Lövkvist

När arbetet pågår kommer hastigheten på vägen sänkas från 70 km i timmen till 30 km i timmen. Under renoveringen kan uttrar som bor i området eventuellt röra sig över vägen. Trafikverket planerade även att sätta upp en tillfällig varningsskylt med en bild på en utter.

Blir ingen varning för utter-skylt

I Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vägmärken står det att de djur som får användas i kombination med varningsskylt är hjortdjur, ett nötkreatur (ko), häst, ren, får och vildsvin. Gemensamt för dessa är att de utgör en fara för trafikanten, och därför har det beslutats att de får användas i kombination med varningsskylt.

– Vi har bara de alternativa symbolerna till varningsskylt att använda oss av. Det är hårt styrt enligt vägmärkesförordningen. Vi kan inte bara hitta på ett varningsmärke, säger Jeanette Selling, nationell trafikingenjör på Trafikverket.

Efter att Mitt i uppmärksammat Trafikverket på att skylten är olaglig har de beslutat att det inte blir någon varningsskylt med en utter på. I stället varnar de för utter med en tilläggsskylt.

Vägarbetet beräknas starta 10 september och pågå till 20 oktober.