Mellan 2020 och 2023 fick stadsdelen in 114 medborgarförslag – hittills i år har 28 registrerats. Nio av dem var uppe på politikernas bord i veckan, efter denna tidnings pressläggning.

Ovanligt många på ett och samma nämndmöte, enligt Sara Ek som är registrator på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Hon tror att det kan bero på att det fanns möjlighet att lämna medborgarförslag på plats vid ett möte som stadsdelen höll i Årsta i våras. Många tog tillfället i akt, och flera av förslagen som nu är aktuella gäller just Årsta. Bland annat önskas informationsskyltar vid historiska platser i området, fler bänkar i Väständaparken samt bättre och större ytor för öppna förskolan.

I Stureby föreslår en boende att det byggs ett utegym. Stadsdelsförvaltningens tjänstemän är positiva eftersom det i dag helt saknas ett i området. Lämpliga platser behöver däremot studeras vidare, står det i svaret.

På den här platsen, mellan Uddeholmsvägen och Tussmötevägen, tycker förslagsställaren att det ska byggas ett utegym.

På den här platsen, mellan Uddeholmsvägen och Tussmötevägen, tycker förslagsställaren att det ska byggas ett utegym.

Mimmi Epstein

När Mitt i besöker den lilla parkplätt där det finns önskemål om ett ett utegym träffar vi Sturebybon Valerie Aflalo som ger tummen upp till idén.

– Jag tror det skulle bli väldigt omtyckt och öka communitykänslan ytterligare. Det är lite av ett projekt att ta sig till Svedmyra för att träna, det skulle bli lättare att få till vardagsträningen under sommarhalvåret med ett gym här, säger Valerie Aflalo.

Hon har själv inte skrivit något medborgarförslag och är lite osäker på hur man gör.

– Men jag har kontaktat kommunen eftersom jag tycker att man borde sänka hastighetsgränsen här i närheten där en massa barn går för att ta sig till skolan, säger Valerie Aflalo.

Vill förenkla

Stadsdelens ambition är att förenkla för folk att lämna medborgarförslag. Hassan Jama (V), stadsdelsnämndens ordförande, berättar för Mitt i att de undersöker om det går att ordna en app där man kan lämna medborgarförslag, likt stadens "Tyck till"-app där man kan lämna synpunkter på saker i gatumiljön.

– Det är en önskan från politiskt håll. Vi vill gärna ha fler medborgarförslag och ska bli bättre på att sprida att möjligheten finns, säger Hassan Jama.

Förra året började stadsdelsförvaltningen föra statistik och följa upp medborgarförslag. Av samtliga som togs upp 2023 röstade politikerna igenom tjänstemännens förslag – utom i ett fall.

Det gällde Stackenparken i Ormkärr som stängde hösten 2023. Politikerna beslutade att förvaltningen skulle återkomma med förslag på hur verksamheten skulle kunna drivas vidare. Parkleken återöppnade därefter på deltid. Men bara fram till 2025, då man i stället ska bemanna Milanparken.

– Ofta har förvaltningen genomtänkta, jättebra svar. Men det finns politiska frågor, Stacken var en sådan, och vi har så klart möjlighet att lägga egna förslag, säger Hassan Jama.