Vid många av SL:s busshållplatser finns kartor över närområdet. I väntan på en buss går det att studera dem för att kanske bättra på sin lokalkännedom.

Sedan en tid tillbaka kan man se att parken Tontolunden ligger på västra Södermalm. I alla fall om man kollar den karta som finns i väderskyddet vid buss 4 på Ringvägen/Hornsgatan.

– Självklart ska det stå rätt, men det kan så klart ske misstag, skriver Natalie Nordenswan, presskommunikatör vid SL, i ett mejl.

Ovanligt med fel

Givetvis ska det inte stå Tonto – som för övrigt betyder dum på spanska och italienska – utan Tanto. Platsnamnen omkring har däremot fått rätt namn.

Leverantören ansvarar för kvalitetsgranskningen av kartan. SL korrläser sedan den information som har med själva trafiken att göra. Felstavningar i tryck hör inte till vanligheterna.

– Det sker väldigt sällan då vi inte gör några ingrepp i kartan utan bara adderar vår trafikinformation.

Pendeltåg som inte fanns

Kartorna byts ut efter behov, som när busslinjer dras om.

– Men vi kan konstatera att den här kartan som finns vid hållplatser med väderskydd i innerstan inte har bytts på flera år.

Har ni något annat exempel på när det blivit knäppt?

– En gång så kom en pendeltågslinje – som inte fanns – med i en karta men det upptäcktes i första korrekturrundan. Hade det kommit ut i trafiken hade det kanske varit förvirrande men nu var det inte ens nära.

Kartan vid Ringvägen och på andra ställen i innerstan ska uppdateras under hösten.

– Då ska vi självklart försöka få Tantolunden rättad, om det skulle vara så att felet fortfarande finns kvar i den nya bakgrundskartan.