Danderyd kommun har undersökt vilken mark som kan passa för bebyggelse av småhus. Samhällsutvecklingsförvaltningen har utrett och identifierat 32 platser som presenteras i en ny rapport.

Flera av dem kan bli nya platserna för småhusbebyggelse.

–  Det är ett dussintal som anses mest lämpade. Vi vill framför allt bygga radhus och villor, säger Christian Hoas (M) ordförande i kommunstyrelsens fastighets- och exploateringsutskott i Danderyd kommun.

Fler unga till kommunen

Att hitta mark till småhus var ett av de styrande majoritetens vallöften. De vill bland annat att fler unga ska välja att flytta till kommunen men även skapa flyttkedjor.

– Vi har en negativ befolkningsutveckling i Danderyd och vi har ett stort underskott i befolkningsgruppen 25 till 40 år, de som är familjebildande, säger Claës Breitholtz (M), ordförande i byggnadsnämnden.

En av platserna som är aktuell är ytan vid Genvägen/ Noragårdsvägen, där den gamla kraftledningsgatan stod tidigare. Där träffar Mitt i Christian Hoas (M).

– Den här platsen vill vi gå vidare med och nästa steg blir att se hur byggnationen här kan passa in i omgivningen, säger han.

När kan bostäder stå klara här?

– Jag tror vi kan ha bostäder här inom fem år, säger han.

Arbetet är i ett tidigt skede och flera av platserna måste bland annat få nya detaljplaner. Nu ska politikerna tillsammans med förvaltningen studera de områdena som visat sig vara lämpliga i rapporten.

– Det är en prioriterad fråga och i höst ska vi se över och välja ut vilka platser vi vill inleda med, säger han.

Bostadsbyggandet har omdiskuterad fråga i kommunen, hur ska ni väga in invånarna?

– Planerna måste vara väl förankrade med Danderydsborna och gå väl i hand med den villastad som finns. Vi vill inte bygga storskaligt, säger Christian Hoas och fortsätter:

– Samtidigt tror jag många förstår att vi måste bygga mer, säger han.

Tycker du det ska byggas mer i Danderyd? Peter Robähr, 65, Danderyd.  Ja, beroende på vilka ytor man tar i anspråk. Vi får plats med fler människor och det skulle förbättra ekonomin.

Tycker du det ska byggas mer i Danderyd? Peter Robähr, 65, Danderyd. Ja, beroende på vilka ytor man tar i anspråk. Vi får plats med fler människor och det skulle förbättra ekonomin.

Stefan Källstigen

Tycker du det ska byggas mer i Danderyd? Lars Starell, 80, Danderyd "Ja det tycker jag, beståndet är gammalt och det är sannolikt stor efterfrågan. Det är svårt för de som växer upp idag att skaffa sig en bostad."

Tycker du det ska byggas mer i Danderyd? Lars Starell, 80, Danderyd "Ja det tycker jag, beståndet är gammalt och det är sannolikt stor efterfrågan. Det är svårt för de som växer upp idag att skaffa sig en bostad."

Stefan Källstigen