Snart plockar IF Triangelns friidrottssektion fram häckar, spjut, diskusar och andra redskap för att bjuda in till årets upplaga av Öppet hus.

Ett syfte är att locka fler att vilja prova friidrott.

– Alla ungdomar och barn, främst, har möjlighet att komma ner under dagen och prova på alla grenar. Vi erbjuder alla grenar utom stavhopp, säger Sara Åström, ledare i klubben.

Hon är en av två utbildade tränare på plats vid arrangemanget och sedan är det även ungdomar från klubben som har sommarjobb som ledare.

Hon har varit med som ledare i flera år och har sett ett stort intresse.

– Första veckan brukar det vara lite färre eftersom alla inte är lediga. Sedan brukar det vara 20-30 stycken varje dag, säger hon.

Bara att dyka upp

Det krävs ingen tidigare erfarenhet av friidrott för att få vara med och det är bara att komma till idrottsplatsen utan föranmälan.

– Vi pratar om de har gjort något innan och kollar om det är något specifikt de vill prova på, annars kör vi alla grenarna, säger Sara Åström.

Sara Åström är en av de utbildade ledarna somleder Öppet hur för friidrott.

Sara Åström är en av de utbildade ledarna somleder Öppet hur för friidrott.

Privat

Deltagarna får själva se till att de har med sig den energin och vätskan de behöver för besöket.

– Vill man stanna hela dagen brukar vi säga att man borde ta med lunch, säger hon.

De yngsta som har varit med tidigare år har varit fem år. Men det finns inga spikade åldersgränser och även föräldrar kan få prova på.

För Sara Åström är det en fröjd att se rörelseglädjen hos barnen och ungdomarna.

– Det är jättekul att se hur barnen utvecklas, kul att se när de är intresserade och att de får upptäcka att de är bra på någonting, säger hon.

Vad ska man ha med dig?

– Vi brukar säga vanliga träningskläder. Eftersom det är sommar, shorts och t-shirt. Sedan är en vattenflaska även bra att ha med sig.